Nahajate se tukaj

Vodstvo Filozofske fakultete UL izvaja pritisk nad delom Volilne komisije ŠOU v Ljubljani

Ljubljana, 17/10/2016 - 19:15
genericsou_3.png

Na ljubljanskih fakultetah in akademijah bodo v torek, 18. oktobra, in v sredo, 19. oktobra, potekale volitve za predstavnike v Študentskem zboru in v Študentskih organizacijah visokošolskih zavodov ŠOU v Ljubljani. Volitve izvaja Volilna komisija (VK) ŠOU v Ljubljani, ki preko volilnih inšpektorjev nadzoruje potek volilnih kampanj, da se te izvajajo v skladu z akti in pravilniki ŠOU v Ljubljani. Kljub temu pa na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani (FF UL) prihaja do nekaterih kršitev Pravilnika o volilni kampanji ter pristranske obravnave ene izmed list s strani vodstva fakultete, ki celo izvaja pritisk nad delom VK.

 

V zvezi s kršitvami, ki jih je storila Združena lista študentskih društev (ZLŠD), ena izmed list na Filozofski fakutleti, je Volilna komisija večkrat opozorila pristojne in se na fakulteti tudi osebno zglasila. ZLŠD namreč ni prijavila izvajanja volilne kampanje pravočasno, kakor to narekuje 5. odstavek 3. člena Pravilnika o volilni kampanji ŠOU v Ljubljani, zato so bili njihovi predstavniki danes, 17. oktobra, opozorjeni s strani VK, da imajo dovoljenje za izvajanje kampanje šele z jutrišnjim dnem.

 

Volilna komisija ŠOU v Ljubljani je v zvezi z nastalo situacijo komunicirala tudi s Službo za pravno-upravne zadeve Filozofske fakultete UL, pri čemer je opazila, da prihaja do izrazito neenakopravne obravnave list kandidatov s strani vodstva fakultete. Po prejemu odredbe za zavrnitev je ZLŠD sicer prenehala z izvajanjem svoje kampanje, vendar je takoj zatem vodstvo fakultete pričelo z izvajanjem pritiska nad Volilno komisijo, naj relevantne akte razlaga na način, da bi bili v korist ZLŠD. Poleg tega je po opažanju Volilne komisije Služba za pravno-upravne zadeve FF UL nudila pravno svetovanje ZLŠD, medtem ko je ovirala njihovo konkurenco pri izvajanju njihove kampanje, predvsem kar se tiče informacij glede dovoljenj oz. soglasij za plakatiranje in izvajanje volilne kampanje.

 

Pristranskost vodstva FF UL se kaže tudi v odnosu prodekanje študentke Sabine Leben, ki odkrito favorizira ZLŠD. V svojih prostorih nudi možnost skladiščenja promocijskih materialov ZLŠD, ne pa tudi njihovi konkurenci. Kot članica vodstva fakultete se je zglasila tudi na sestanku pri komisiji v zvezi z zavrnitvijo kandidatur ob njihovem odpiranju, kjer je odkrito zagovarjala stališče ZLŠD.

 

Na ŠOU v Ljubljani nasprotujemo tovrstnim dejanjem, saj lahko pristranska obravnava s strani vodstva fakultete vpliva na končne rezultate študentskih volitev. ŠOU v Ljubljani je avtonomna študentska organizacija, ki mora skrbeti za zagotavljanje enakopravnih pogojev za izvajanje volilne kampanje. Zato pozivamo vodstvo FF UL, da obema listama kandidatov nudi enakopravne pogoje.

 

Volilna komisija ŠOU v Ljubljani