Nahajate se tukaj

APZ Tone Tomšič

Akademski pevski zbor Tone Tomšič Univerze v Ljubljani združuje študentke in študente vseh fakultet Univerze v Ljubljani, ki sta jim skupna velika ljubezen do petja in nenehna želja po vrhunskem umetniškem ustvarjanju.

Zbor nadaljuje tradicijo Akademskega pevskega zbora v Ljubljani, ki ga je leta 1926 ustanovil France Marolt kot moški sestav. V letih 1938‒39 je Marolt vodil tudi Ženski akademski pevski zbor. Po kulturnem molku med drugo svetovno vojno je ponovno pričel delovati leta 1946, tokrat v mešani zasedbi in pod imenom Akademski pevski zbor Tone Tomšič. Zbor so vedno vodili priznani zborovodje: France Marolt, Radovan Gobec, Janez Bole, Lojze Lebič, Igor Lavrič, Marko Munih, Jože Fürst, Jernej Habjanič, Stojan Kuret, Urša Lah in Sebastjan Vrhovnik. Od septembra 2014 zbor ponovno vodi Stojan Kuret.

APZ Tone Tomšič že od svojega nastanka sodi med najpomembnejše usmerjevalce slovenskega zborovskega petja, ne samo po izvajalsko-tehnični plati, temveč tudi po svoji programski usmerjenosti. Repertoar zbora sestavljajo skladbe vseh glasbeno-zgodovinskih stilnih obdobij, posebno pozornost pa zbor posveča sodobni zborovski literaturi. APZ Tone Tomšič z naročili in natečaji spodbuja nastajanje novih skladb tako mladih kot tudi že uveljavljenih slovenskih skladateljev in z njihovimi prvimi izvedbami veča prepoznavnost slovenske zborovske ustvarjalnosti v domovini in po svetu. Zbor koncertira po vsej Sloveniji, sodeluje pri izvedbah vokalno-inštrumentalnih projektov (C. Orff: Carmina Burana, G. Verdi: Requiem, G. Puccini: Messa di Gloria, J. Brahms: Nemški Requiem, A. Nordheim: Wirklicher Wald, L. Lebič: Zgodbe/Fables …), snema za arhiv RTV Slovenija, sodeluje s tujimi dirigenti na zborovodskih seminarjih (mentorji: Peter Hanke, Jesper Grove Jørgensen in Ragnar Rasmussen), koncertih in festivalih.
 

Zbor potrjuje svojo kakovost z odmevnimi nastopi na mnogih festivalih in tekmovanjih doma ter v tujini. Največji mednarodni uspehi APZ Tone Tomšič so zmage na prestižnih tekmovanjih Grand Prix (Tours: 1980 pod vodstvom Jožeta Fürsta, 1984 pod vodstvom Jerneja Habjaniča ter 1999 pod vodstvom Stojana Kureta; Gorica: 2001 pod vodstvom Stojana Kureta; Varna: 2001 pod vodstvom Stojana Kureta in 2007 pod vodstvom Urše Lah, Arezzo: 2012 pod vodstvom Sebastjana Vrhovnika) in osvojeni prvi nagradi na tekmovanju za Grand Prix Evrope 2002 v Arezzu pod vodstvom Stojana Kureta in 2008 v Debrecenu pod vodstvom Urše Lah. Še pred uvedbo tekmovanj Grand Prix pa so slavili na tekmovanjih C. A. Seghizzi v Gorici 1963 pod vodstvom Lojzeta Lebiča, 1965 in 1967 pod vodstvom Marka Muniha in 1980 kot absolutni zmagovalci pod vodstvom Jožeta Fürsta.
 

Pod vodstvom Sebastjana Vrhovnika je zbor osvojil že kar nekaj odličij: julija 2010 je na mednarodnem festivalu v španskem Cantonigrosu osvojil dve 2. mesti (v kategorijah mešanih zborov ter ljudskih skladb), oktobra istega leta pa na mednarodnem tekmovanju Rimini v Italiji 1. mesto v kategoriji mešanih zborov, 1. mesto v kategoriji ljudskih skladb in Veliko nagrado mesta Rimini. Aprila 2011 se je zbor udeležil mednarodnega tekmovanja v Corku na Irskem, kjer je osvojil 1. mesto v kategoriji mešanih zborov in posebno nagrado Heinrich Schütz Perpetual Trophy za skladbo “Die Mit Tränen Säen” Heinricha Schütza. Julija 2012 je zbor na mednarodnem zborovskem tekmovanju v Špitalu ob Dravi (Avstrija) osvojil 1. mesto v kategoriji mešanih zborov, 2. mesto v kategoriji ljudskih zborov in posebno nagrado za izvedbo sodobne skladbe za “Kip” Tadeje Vulc. Avgusta 2012 se se udeležili mednarodnega festivala Polifonico v Arezzu (Italija), kjer so osvojili dve 1. mesti v kategorijah Zgodovinski prerez ter Zgodovinsko obdobje (po 1920) ter Veliko nagrado Arezza, ki jih je uvrstila na tekmovanje za Veliko nagrado Evrope 2013.

Decembra 2013 se je zbor udeležil mednarodnega zborovskega festivala Cro Patria v Splitu, na katerem je osvojil zlato odličje v kategoriji obveznih skladb, nagradi za najboljšo izvedbo novitete in najboljši tuji zbor ter naziv absolutni zmagovalec tekmovanja. Aprila 2014 je sodeloval na državnem tekmovanju Naša pesem v Mariboru. Osvojil je 1. mesto v kategoriji mešanih zborov in zlato plaketo, prejel posebno priznanje za najboljši mešani zbor ter posebno priznanje za najboljšo izvedbo skladbe napisane v 19. stoletju (J. Brahms – Wo ist ein zo herrlich Volk).
 

Za dosežke in zasluge na državni ravni je APZ Tone Tomšič leta 1996 prejel najvišje državno odlikovanje Zlati častni znak svobode Republike Slovenije, leta 2000 Plaketo mesta Ljubljana in leta 2003 Zlati znak Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti.

(Vir: http://www.apz-tt.si/o-zboru/#zacetek)