Nahajate se tukaj

AFS France Marolt

Akademska folklorna skupina ″France Marolt″ je tudi pisana druščina posameznikov, ki nas povezuje veselje do plesa, petja in slovenskega izročila. Razlogi, ki so vsakega izmed nas pripeljali v skupino, so različni, ampak eno je gotovo. Ko si enkrat zraven, ti Marolt hitro zleze pod kožo in te popolnoma zasvoji.

Akademsko folklorno skupino France Marolt je leta 1948 ustanovil France Marolt, prvi slovenski etnomuzikolog. S samo tremi pari je postavil temelje razvoja največje slovenske folklorne skupine, ki danes redno nastopa tako doma kot v tujini in svoje občinstvo vedno znova navduši z letno produkcijo na največjem odru v Sloveniji – Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani.

V triinšestdesetih letih nenehnega delovanja si je skupina prislužila številna priznanja in nagrade. Najbolj je ponosna na zlati častni znak svobode Republike Slovenije in na status društva, ki deluje v javnem interesu na področju kulture.

Skupino, ki je del Študentske organizacije Univerze v Ljubljani, trenutno sestavlja 100 članov, razdeljenih v 3 plesne skupine in 2 glasbena orkestra. Umetniški vodja skupine je profesor Tomaž Simetinger, mladi up slovenske etnokoreologije, medtem ko je skupino do lani vodil Mirko Ramovš, največji slovenski strokovnjak s področja folklore, ki je v letu 2008 prejel Zlato plaketo JSKD za življenjsko delo in izjemne dosežke na področju ljubiteljskih kulturnih dejavnosti.

Skupina med letom izvede več kot 60 koncertov, krajših nastopov in delavnic ter številne samostojne projekte. Lahko se pohvali z mnogimi protokolarnimi nastopi, polnimi dvoranami v Cankarjevem domu in z izkušenim, plesno in pevsko izobraženim kadrom, ki v skladu s potrebami in željami naročnika lahko prevzame tudi vlogo režiserja ali moderatorja prireditve.

Več na: www.facebok.com/afsfrancemarolt