Nahajate se tukaj

Beletrina

Beletrina, zavod za založniško dejavnost (do leta 2014 Študentska založba) deluje že 19. leto. Čeprav je svojčas predstavljala eno manjših in mlajših slovenskih založb, je s svojim izbranim domačim in prevodnim knjižnim programom – leposlovnim, esejističnim in humanističnim - postala eno osrednjih stičišč in izvirov literarnega življenja in ena izmed najbolj produktivnih slovenskih založb ter standard za kakovost - tako v leposlovju kot v humanistiki, posebno pozornost pa namenjamo tudi oblikovanju knjig, pristopu k bralcem in subtilnemu marketingu. 

Beletrina danes izda več kot 50 naslovov letno v štirih knjižnih zbirkah: istoimenski Beletrini, ČKZ, Kodi in Posebnih izdajah, ima organizirano redno mrežo nastopov svojih avtorjev po vsej Sloveniji in redno organizira obiske tujih avtorjev v naših krajih. Med zbirkami je prav gotovo najbolj prepoznavna leposlovna zbirka Beletrina, ki je v zadnjih letih postavila nove standarde kakovosti na področju izdajanja leposlovja, njen program skuša združevati tradicijo in novosti, naši avtorji so tako vse od slovenskih klasikov  pa do mlajše in najmlajše generacije. Ob tem smo tesno povezani z mednarodnim prostorom. Pri prevodih sledimo najbolj zanimivim trendom v elitni literaturi, okrog dvajset naših knjig izzide letno v tujini.

Ob tem pa je potrebno opozoriti tudi na kakovosten in intelektualno vznemirljiv program v zbirki Koda in Časopisu za kritiko znanosti, ki izhaja že več 40 let in je najstarejša Beletrinina zbirka.

Omeniti moramo tudi dva vrhunska literarna festivala, ki sta zrasla pod Beletrinino streho: mednarodni pesniški festival Dnevi poezije in vina (www.stihoteka.org), ki zadnji teden avgusta pestri dogajanje na Ptuju in obiskovalcem prestavlja  pesnike in pesnice z vsega sveta, ter festival Fabula - literature sveta (www.festival-fabula.org), ki vabi prozaiste s širšega mednarodnega zemljevida ter se je v letu 2015 zgodil že dvanajstič.

Pod okriljem založbe deluje tudi literarni portal www.airbeletrina.si, ki z neodvisnim uredništvom spremlja, komentira in analizira splošno literarno dogajanje doma in po svetu in evropska pesniška platforma www.versopolis.com, ki je nastala z namenom ustvarjanja priložnosti za perspektivne evropske pesnice in pesnike, saj jim omogoča, da se uveljavijo tudi zunaj meja svoje domovine. 

Vabimo vas tudi, da obiščete knjigarno Beletrina na Novem trgu 2 v Ljubljani, kjer vam poleg stalnih popustov nudimo tudi darilne bone, brezplačno zavijanje daril in pester izbor knjig slovenskih avtorjev v tujih jezikih!

Vir: http://www.studentskazalozba.si/o-zalozbi