Nahajate se tukaj

Soglasno sprejeta novela Zakona o visokem šolstvu

Ljubljana, 12/11/2017 - 14:30
people-2562626_960_720.jpg

Poslanke in poslanci Državnega zbora RS so na 51. izredni seji Državnega zbora soglasno sprejeli spremembo Zakona o visokem šolstvu, s katero bodo vrnjene odvzete socialne pravice vsem študentom, ki so jih v začetku letošnjega oktobra neupravičeno izgubili.

V začetku oktobra je okoli 2000 študentov prejelo neljuba obvestila Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), da so kot družinski člani ostali brez zavarovanja. Kasneje se je izkazalo, da so zaradi lanske novele Zakona o visokem šolstvu (ZViS-K), ki je omejil trajanje pravic na čas trajanja enega študijskega programa, ostali brez vseh pravic.

Na Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) so takoj opozorili na morebitno napačno interpretacijo zakonodaje in postopek sprejemanja spornega člena. Poslanska skupina Levica pa je vložila novelo zakona, v kateri je sporno določilo 69. člena brisala.

Na ŠOS so aktivno iskali možne rešitve nastalega problema; sprejeli so tudi skupino t. i. izbrisanih študentov, kjer so se seznanili s posameznimi primeri izgubljenih pravic in jim zagotovili vso podporo in pomoč pri reševanju nastale situacije. Predlagali so retroaktivno uveljavitev zakona za povrnitev vseh stroškov oškodovanim študentom, kar so nato poslanci tudi upoštevali.

Na ŠOS vsem prizadetim študentom sporočajo, da imajo pravico do povračila stroškov, ki so nastali zaradi obveznega zdravstvenega zavarovanja, pri čemer bo način povračila urejen v dveh mesecih od sprejetja zakona (za ureditev bo pristojno Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport).

V kolikor so si študentje uredili tudi dopolnilno zdravstveno zavarovanje, jim priporočajo, da si uredijo mirovanje zavarovanja, zavoljo preprečevanja dodatnih stroškov tekom študija. Zavarovalnice imajo različne načine urejanja mirovanja, zato predlagajo, da se za točne informacije obrnejo kar direktno na njih. V kolikor so imeli težave z bivanjem v študentskem domu ali s subvencionirano študentsko prehrano, pa jih pozivajo naj se ti obrnejo direktno na ŠOS (info@studentska-org.si), kjer jim bodo z nadaljnjimi navodili pomagali pri reševanju nastalih težav.