Nahajate se tukaj

Mesec sociale in zdravstva

dnevi_sociale_in_zdravstva_3.jpg

Mesec sociale in zdravstva je tradicionalni projekt ŠOU v Ljubljani, ki ga vsako leto v aprilu izvaja Resor za socialo in zdravstvo. Njegov namen je opozarjati, izobraževati in aktivirati študente na področju sociale in zdravstva s pomočjo organizacije dobrodelnih, izobraževalnih, okoljevarstvenih, zabavnih in drugih dogodkov. Je predvsem skupek projektov katerih namen je predvsem preventivne in informativne narave širše ljubljanske študentske populacije o bolezenskih problematikah, socialnih problemih in občih zdravstvenih težavah, ki pestijo našo družbo in s tem tudi ljubljanske študente. V danem letu so bili ti projekti: Krvodajalska akcija, Zdrav zajtrk, Predavanja o zdravi prehrani, Na zdravje z manjšo raziskavo, Delavnice o zdravi prehrani, Spregovorimo (delavnica o duševnem zdravju), Razbijanje mitov o konoplji, Fit študent, Akrojoga, mednarodni medicinska »debata« Pro et Contra, Enake možnosti vsem študentom.

Iz te postavke smo financirali tudi enega večjih projektov, ki ne spada časovno v mesec sociale in zdravstva, in sicer Dan boja proti AIDS-u, ki se dogaja 1. decembra po vseh ljubljanskih fakultetah, in ozavešča z deljenje kondomov in informacij o tveganosti spolnih bolezni.

Delavnice za otroke študentskih družin so tradicionalen projekt v sodelovanju z je enkrat mesečno razbremeniti študente starše in v Rožni dolini organizirati vodene delavnice in varstvo za njihove otroke. Delavnice so vodile študentke in študenti Pedagoške fakultete, kateri se izobražujejo prav za tovrstno delo, torej za delo z otroki. Delavnice so bile zmes strokovno zabavnega programa, katerega namen je bilo otroke preko igre naučiti primarnih socialnih veščin, kar je del umsko-fizičnega razvoja otroka. Same delavnice tako niso bile gola razbremenitev staršev, ampak tudi vzajemno predajanje znanja med starši in vodji delavnic. V okviru tega projekta smo delili tudi knjige za otroke, kar je bil sicer večji finančni zalogaj in je presegel predvideno postavko, a vsaj v tem primeru z dolgoročnejšim namenom pomoči in izobraževanja le teh otrok, kar je ključno za njihovo zgodnjo socializacijo in vzgojo.