Nahajate se tukaj

Izjava predsednice ŠOU v Ljubljani ob začetku aktivnosti, s katerimi opozarjamo na ignoranco Vlade RS do mladih

Ljubljana, 16/12/2020 - 20:30
genericsou_3.png

Izjava Mubine Vrtagić, predsednice Študentske organizacije Univerze v Ljubljani ob začetku aktivnosti, s katerimi opozarjamo na ignoranco Vlade RS do mladih pri sprejemanju ukrepov za lajšanje posledic epidemije COVID-19.

16. december 2020 - “Kljub številnim dopisom, predlogom in pozivom, glas študentk in študentov še vedno ni uslišan! Zelo me žalosti, da se odločitve o sedanjosti in prihodnosti študentov, še vedno sprejemajo brez študentov. Dlje kot nas bo vlada ignorirala in uveljavljala ukrepe, ki nastajajo na podlagi lastnih interesov, brez dialoga in vključevanja vseh deležnikov, hujše bodo dolgoročne posledice. Vsaka investicija v spodbujanje izobraževanja in prihodnost mladih, pomeni investicijo v gospodarski razvoj in napredek družbe, zato je že skrajni čas, da vladajoči začnejo razmišljati o vseh skupinah prebivalcev te države. V letošnjem letu smo skupaj s Študentsko organizacijo Slovenijo pristojnim ministrstvom predlagali preko 40 ukrepov za izboljšanje socialnega položaja mladih in izobraževalnega procesa; le peščica izmed njih je bila sprejeta. Še vedno verjamemo v verjamemo v mirno reševanje nesoglasij in v to, da nas vladajoče institucije lahko sprejmejo kot enakovrednega sogovornika ter cenijo študente kot pomemben del akademske skupnosti in nosilce naprednih idej. S skupno PR-ovsko akcijo vseh organizacijskih oblik ŠOS želimo opozoriti na študentke in študente, v upanju, da se bo Vlada Republike Slovenije odzvala in sklicala Svet Vlade RS za študentska vprašanja, kjer bi naprej razpravljali o danih problematikah in uskladili mnenja vseh deležnikov vključenih v visokošolsko izobraževanje ter določili smernice, ki bi izboljšale položaj študentov.

Pristojnim bi priporočala tudi obvezno uporabo brezplačne aplikacije »Kalkulator«, kjer si lahko sami izračunajo kako študent, ki ima povprečno 500 evrov stroškov na mesec, preživi od marca do decembra z enkratnim dodatkom v višini 150 evrov. Z današnjim dnem začnemo z opozarjanjem, da je potrebno položaj študentov nujno izboljšati, če ne želimo kot družba stagnirati.”