Nahajate se tukaj

Ideje za izlete po Sloveniji

Ljubljana, 26/04/2019 - 17:30
holiday-2880261_1920.jpg

Prvomajske počitnice so prava priložnost za izlet, ki vas bo napolnil z energijo in očaral z lepimi razgledi. Gotovo vsi vemo, da v naši lepi državi do kakšnega skritega bisera ni prav dolga pot, zato vam nekaj idej ponujamo tudi mi. Vse, kar potrebujete s seboj, je nekaj želje po raziskovanju in dobra družba

 

Kam: Naravni topli vrelec Klevevž (Dolenjska)

Kako daleč (iz LJ): 81 km

Zakaj: Super ideja za ljubitelje toplic, a na malce drugačen način. Voda iz izvira priteče s temperaturo prijetnih 24,8 °C, kraj pa se lepo obnese tudi na fotografijah. V bližini so tudi Šmarješke toplice. Ne pozabite s seboj prinesti kopalk!

Vir: nadlani.si

 


 

Kam: Beltinci - otok ljubezni

Kako daleč (iz LJ): 180 km

Zakaj: Otok ljubezni se ponaša s plavajočim mlinom na reki Muri in brodom, ki ohranja starodavni način prečkanja reke Mure. V bližini se nahaja  idilična panonska vasica Lipa, kjer lahko obiščete Panonsko prekmursko domačijo, ki sodi med glavne spomenike ljudske kulture v Prekmurju. Za konec pa si lahko ogledate tudi grad Beltinci in tako viteško zaključite svoj izlet.

Vir slike: Panobiketrip

 


Kam: Borovnica - Soteska Pekel

Kako daleč (iz LJ):15 km

Zakaj: Soteska Pekel se nahaja streljaj od Borovnice in le nekaj kilometrov iz Ljubljane. Pot čez sotesko je sestavljena iz petih slapov, ki skupaj z okoliškim gozdom tvorijo pravo pašo za oči. Hladna izvirska voda pa ohranja sotesko hladno tudi v najbolj vročih poletnih dneh. Izlet lahko dopolnite tudi s kosilom v gostišču Pekel, ki se nahaja ob vhodu v sotesko. Lokacija je veliko manj obljudena kot bližnji Iški Vintgar, zato vsekakor priporočamo ogled!

Vir slike: Slotrips.si

 


Kam: Napoleonova cesta oz. Napoleonica

Kako daleč (iz LJ): 100 km

Zakaj: Celoten sprehod po pešpoti ponuja čudovit pogled na Trst in celoten tržaški zaliv! Vozilo parkiraš na parkirišču pri obelisku na Openskem vrhu in potem je pred teboj okoli 7 kilometrov urejene poti. Pot je položna in se počasi spušča in ves čas ponuja čudovit razgled na morje. Pot te vodi skozi gozd do Marijinega svetišča na Vejni (Monte Grisa).

Vir slike: http://www.montegrisa.org

 


Kam: Lovrenška jezera na Pohorju

Kako daleč (iz LJ): cca 75 km

Zakaj: Uro in pol hoje od Rogle se nahajajo Lovrenška jezera. Veljajo za največje visokogorsko barje z 20 manjšimi jezeri, ki jih napajajo izključno padavinske vode. Med njimi je lepo urejena pot po lesenih brveh, povzpnete pa se lahko tudi na razgledni stolp.

Vir: os-jd.si

 


Kam: Vipavska dolina

Kako daleč (iz LJ): 79 km

Zakaj: Vipavska dolina je znana po odličnem vinu in kulinariki, kjer se razvajajo naše brbončice. Poleg tega pa ponuja razglede po čudoviti naravi Slovenije.

Vir slike: avtokampi.si

 


Kam: Zelenci (Kranjska Gora)

Kako daleč (iz LJ): 76 km

Zakaj: Zelénci so talni izvir Save Dolinke, v občini Kranjska Gora. Tu voda privre na dan iz do 2 metra globokega jezera zelene barve. Zaradi te izrazito zelene barve je izvir tudi dobil svoje ime. Zelenci so naravni rezervat in dom mnogim živalskim vrstam.

Vir: www.kranjska-gora.si

 


Kam: Slap Kozjak in kopanje v Nadiži

Kako daleč (iz LJ): 107 km

Zakaj: Obiščite najbolj veličasten in magičen slovenski slap Kozjak pri Kobaridu. Do njega nas nad strugo smaragdne Soče popelje nezahtevna sprehajalna pot. Ko ste si ogledali čudovit slap in se sprehodili pa se lahko osvežite še v eni najčistejših in najtoplejših alpskih rek - reki Nadiža.

Vir slike: lepote-slovenije.si

 


 

Kam: Mangartsko sedlo

Kako daleč (iz LJ): 80 km

Zakaj: Mangartsko sedlo je najvišje ležeča cesta v Sloveniji, z avtom se lahko zapelješ čisto v osrčje gor! Cesta je sicer ovinkasta in dokaj adrenalinska, ampak na vrhu ponuja čudovite razglede. Odlična ideja za izlet v višave!

Vir slike: en.wikipedia.org

 


Kam: Goriška brda

Kako daleč (od LJ): 120 km

Zakaj:  Pokrajina je zaradi svoje lege med Alpami in Jadranom naravnost pravljična. Vinogradi, kmečki turizmi, idilične vasice in mnogo odličnih vinskih kleti: v Brdih se najde nekaj za vsak okus.

Vir slike: slo.wikipedia.org

 


 

Kam: Iški vintgar

Kako daleč (iz LJ): /

Zakaj: Vožnja s kolesom vas bo pripeljala na obrobje Ljubljanske kotline, Ljubljanskega barja, kjer se bo pred vami razkrila ena tistih dobro varovanih ljubljanskih skrivnostni, Iški vintgar. Odpravite se s kolegi, poiščite mesta za piknik in  uživajte v čudovitih barvah narave, zvokih divjine, tisti pogumni pa se tudi lahko osvežite v mrzlem vintargju. Za tiste, ki bi želeli dan preživeti bolj aktivno, pa vam priporočamo sprehod ob toku vintgarja (pro tip: prinesite nedrseče čevlje).

Vir slike: visitljubljana.com