Nahajate se tukaj

Univerza v Ljubljani

Univerza v Ljubljani (UL) je najstarejša in največja univerza v Sloveniji, ustanovljena je bila leta 1919. Rektor Univerze v Ljubljani je prof. dr. Igor Papič, redni profesor na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Sedež Univerze je na Kongresnem trgu 12. Pod okrilje UL sodi 23 fakultet in 3 akademije.  V vseh članicah skupaj pod okrilje Univerze spada približno 40.000 študentov.

Na spletni strani Univerze med prijavno-sprejemnimi postopki najdeš vse informacije o vpisu na dodiplomske in magistrske študijske programe vseh članic, vključno z razpisi in številom prostih mest.

Aktualen študijski koledar Univerze v Ljubljani pa je dostopen na tej povezavi.

 

Študentski svet UL

Člani Študentskega sveta UL so predstavniki študentov in so edini predstavniki študentov v strukturi fakultete oziroma Univerze. Sestavljajo ga predsedniki in podpredsedniki študentskih svetov posameznih članic. Študentski svet je z Zakonom o visokem šolstvu in Statutom Univerze v Ljubljani določen za edinega zastopnika mnenj in interesov vseh študentov Univerze v njenih organih, v kombinaciji in s sodelovanjem s skupnostjo študentov pa izvaja program interesnih dejavnosti študentov. 

 

Knjižnice UL

Na Univerzi v Ljubljani deluje 58 visokošolskih knjižnic, ki delujejo na posameznih fakultetah in akademijah. Na spletni strani Univerze najdeš tudi spletne vodiče po določenih knjižnicah.

V knjižnični informacijski sistem UL pa sta vključeni tudi Narodna in univerzitetna knjižnica (NUK) in Centralna tehniška knjižnica Univerze v Ljubljani (CTK). V vse knjižnice na posameznih fakultetah in akademijah UL in v knjižnice NUK in CTK so študenti UL vpisani direktno ob vpisu na UL.

 

Tutorstvo na UL

Študentsko tutorstvo je prisotno na večini članic UL, vendar so oblike študentskega tutorstva lahko zelo raznolike od fakultete do fakultete. Tutorstvo je sistematično vodenje študentov skozi študij, pri čemer pa se ne osredotoča strogo na njihov akademski razvoj ali na težave pri študiju, temveč tudi na njihov osebnosti razvoj. Tutorstvo temelji na prostovoljni, kolegialni pomoči pedagoških delavcev študentom in medsebojni pomoči študentov drugim študentom. V tutorstvu lahko sodeluješ kot študent tutor, in sicer kot predmetni ali uvajalni tutor, tutor za študente s posebnimi potrebami ali tutor za tuje študente.

Študentsko tutorstvo je pomembna aktivnost, ki obogati tako tutorje študente kot tudi njihovo skupino študentov.

Na fakultetah in akademijah, ki nimajo svojih mednarodnih pisarn, za tutorstvo za tuje študente skrbi Resor za mednarodno sodelovanje ŠOU v Ljubljani.

 

Slike: 
logo-ul_0.jpg