Nahajate se tukaj

Bivanje na prostem trgu

Mnogi študentje vsako študijsko leto ostanejo brez postelje v študentskem domu, zato si morajo namestitev poiskati na trgu. Pri tem so jim v pomoč v m2 Posredovalnici sob, ki deluje v okviru našega Zavoda Študentska svetovalnica. V m2 študentom in lastnikom stanovanj tudi brezplačno pravno svetujejo pri sklepanju najemnih pogodb in urejanju najemnih razmerij, pri prijavi stalnega in začasnega bivališča, pridobitvi subvencioniranega bivanja pri zasebnikih ter seznanjajo lastnike stanovanj z možnostjo pridobitve subvencije. Če pa se posameznik zaradi socialne ogroženosti pri iskanju nastanitve znajde v stiski, mu Zavod Študentska svetovalnica omogoča tudi začasno brezplačno nastanitev v Srce - Hiša rešitev za mlade, ki je prva varna hiša za študente v Evropi.

 

Koristni nasveti

1. Pravočasno iskanje namestitve.

Če študent ni bil sprejet za bivanje v študentskem domu, naj z iskanjem namestitve pri zasebnikih začne pravočasno! Na trgu prostih sob in stanovanj vlada v septembru in začetku oktobra pravi kaos. Z iskanjem namestitve naj študentje začnejo čim prej, najbolje kar takoj, saj je poleti ponudbe največ.

2. Temeljit ogled stanovanja/sobe pred najemom.  

Študent naj si sobo/stanovanje pred najemom  dobro ogleda, se natančno dogovori o plačilu varščine, najemnine in stroškov in vse te pogoje, pravice in obveznosti zapiše v najemno pogodbo.

3. Nujnost podpisa najemne pogodbe.

Podpis najemne pogodbe je ključen pri najemu sobe/stanovanja pri zasebniku, prvič zato, ker je bivanje brez pravne podlage v stanovanju nezakonito, drugič pa zato, ker lahko študentje le na ta način zaščitijo svoje pravice in poznajo svoje obveznosti.

4. Prijava začasnega bivališča v Ljubljani ob najemu sobe/stanovanja.

Študent mora po podpisu najemne pogodbe prijaviti začasno bivališče na novem naslovu, saj sicer krši Zakon o prijavi prebivališča, za kar je predpisana globa. Za prijavo začasnega bivališča je potreben pravni naslov (za študenta to pomeni najemno razmerje, ki ga dokazujejo z najemno pogodbo). Študentom, ki bivajo v študentskih domovih ali pri zasebnikih s subvencijo, bodo začasno prebivališče v Ljubljani prijavili Študentski domovi oz. zasebnik, ostali morajo to storiti sami.

5. Študent se za bivanje pri zasebniku s subvencijo dogovori sam.

Če želi študent bivati pri zasebniku s subvencijo, si mora zasebnika oziroma stanovanje poiskati sam, saj študentski domovi študentov ne napotijo k zasebnikom. Razpis je vsako leto objavljen na spletni strani Študentskih domov v Ljubljani.

Več o najemnih razmerjih preberi na www.svetovalnica.com, oglase in več informacij o m2 Posredovalnici sob pa poišči na spletni strani www.mkvadrat.si ali na brezplačnem študentskem telefonu 080 98 67.

Za vse, ki se odpravljate na študijsko izmenjavo ali prakso v tujini in bi medtem želeli oddati svojo dobo v najem, pa je tu na voljo www.HousingAnywhere.com! Na tej spletni strani lahko oddate svojo sobo tujemu ali lokalnemu študentu, sami pa zaslužite nekaj denarja za poravnavo najemnine in še najboljše - ko se vrnete domov, vas bo čakala ista soba. Uporaba spletne strani je enostavna in brezplačna. Preveri!