Nahajate se tukaj

Resor za socialo in zdravstvo

mzs-cover-6.jpg

Poslanstvo resorja je, da širšo javnost obvešča o razvojih v politični sferi, ki na kakršenkoli način vplivajo na področje študentske problematike in skrbi za višjo kakovost in razumevanje zdravstvenih potreb študentov. S širokim naborom kakovostnih dogodkov, ki zadevajo socialni položaj študentov, stremimo k informiranju študentske javnosti o bivanjski in štipendijski problematiki, področju subvencioniranega prevoza in študentske prehrane. Naša naloga je, da se v imenu vseh študentov zavzemamo za spremembe, katerih posledice bodo neposreden dobrobit tistih, za katere se borimo.

 

PREGLED OSMEGA PROTIKORONSKEGA PAKETA (PKP 8):

Dodatek v višini 50 EUR bo izplačan dijakom s stalnim prebivališčem v RS, ki se aktivno izobražujejo v šolskem programu v letu 2020/2021. Vlogo morajo oddati do 28. februarja 2021. (37. člen, stran 1006).

Začasni ukrep delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo se ne nanaša na študente. Ta zakon, če bi se nanašal na študentsko populacijo, bi omogočil višjo stopnjo socialne varnosti za zaposlene študente, ki so jih lahko sedaj delodajalci brez razloga in vnaprejšnje tri mesečne argumentirane napovedi odpustili. To sta zgolj dve izmed mnogih obveznosti, ki jih ta ukrep naloži delodajalcu in bi lahko temeljito pripomogel pri reševanju vedno bolj problematične finančne in posledično tudi socialne stiske mnogih študentov, ( 39. – 53. člen, stran 1007 - 1010).

Sicer pozdravljamo enkratni solidarnostni dodatek študentom v tujini v višini 150 EUR, vlogo zanj morajo oddati do 15. februarja 2021. Vendar naj opozorimo, da je jasno, da tak znesek ni bil zadosten za večino študentov v Sloveniji, zato bo za študenta na izmenjavi v Nemčiji, Franciji ali na Nizozemskem taka vsota kot kaplja v morje. Študentov v tujini je bistveno manj, kolikor je študentov doma in glede na to, da študenti doma v tem krogu finančne pomoči ne bodo dobili niti centa, je na mestu vprašanje, zakaj se ni dvignila vsota financ za posameznega študenta v tujini. (61. člen, stran 1012)

Pozdravljamo: ODLOK o spremembah in dopolnitvah Odloka o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih, ki manjšim skupinam in posameznim študentom omogoča opravljanje vaj v laboratorijih na fakultetah, kar dviguje stopnjo kvalitete študija. ( 1. in 2. člen, stran 1015)

Vir: https://www.gov.si/assets/vlada/Koronavirus-zbirno-infografike-vlada/PKP8/Zakon-o-dodatnih-ukrepih-za-omilitev-posledic-COVID-19-ZDUOP

Kategorija: