Nahajate se tukaj

Študentski zbor ŠOU v Ljubljani sprejel spremembe statuta in nekaterih drugih aktov

Ljubljana, 18/02/2016 - 12:30
genericsou_3.png

Danes je v prostorih Študentskega kampusa potekala 26. redna seja Študentskega zbora ŠOU v Ljubljani, na kateri so študentski poslanci izglasovali spremembe nekaterih aktov in pravilnikov, med njimi tudi Statuta ŠOU v Ljubljani. Namen teh sprememb je posodobitev notranjih aktov ŠOU v Ljubljani, zagotovitev finančne stabilnosti ŠOU družine ter večanje demokratičnega konsenza v organizaciji. Študentski zbor pa je hkrati naložil direktorju ŠOU v Ljubljani Andreju Klasincu, naj opravi oceno odškodnine posameznih različic poteka morebitne železniške proge čez del zemljišča Študentskega kampusa ter ga skupaj s predsedstvom zavezal, da izhajajoč iz višine odškodnine pripravi potencialni plan razvoja na področju socialnih vsebin. 

 

O poskusih izgradnje Tivolskega loka se je v zadnjih desetih letih že nekajkrat govorilo, prejšnji teden pa je Vlada Republike Slovenije sprejela sklep o pripravi državnega prostorskega načrta za omenjeno progo. Študentski zbor ŠOU v Ljubljani je zato direktorja Andreja Klasinca in Predsedstvo ŠOU v Ljubljani zavezal k pripravi načrta porabe sredstev oškodnine za namene socialnih vsebin, kot so širitev Študentske svetovalnice, Študentske menze, Fundacije Študentski tolar ter zagotovitev nujno potrebnih študentskih ležišč v obliki študentskega doma. Zagovornik točke, predsednik Rok Likovič, je obrazložil, da odkupov zemljišč sicer ne bo pred letom 2019, vendar bi radi kljub temu imeli na voljo informacije o pričakovani višini oškodnine. Tako bodo lahko na eni od naslednjih sej predebatirali različne možnosti, kot so razširitev Kampusa na druge zgradbe v bližini oziroma preselitev nekaterih prostorov na drug konec Ljubljane. 

 

Eden izmed pomembnejših ciljev sprememb aktov je bilo ohranjati demokratično tradicijo ŠOU v Ljubljani tako, da se pri pomembnejših odločitvah zasleduje širši študentski demokratični konsenz. Tako so študentski poslanci izglasovali, da se, na primer, sprejem Pravilnika o finančnem načrtu, spremembe aktov o ustanovitvi zavodov ŠOU družine, imenovanje in razrešitev direktorja ter izvolitev predsedstva sprejemajo z dvotretjinsko večino. Študentski zbor je direktorju podelil del operativnih pristojnosti – v zvezi s pogodbami s področja  subvencionirane študentske prehrane, zagotavljanjem vode, elektrike in podobno ter na nekaterih drugih področjih, ki so v pristojnosti direktorja kot poslovodnega organa (na primer, računovodske in pravne storitve ter strokovne službe). S tem se je opredelilo tudi odgovornosti, ki do sprejema navedenih aktov niso bile jasno opredeljene. Vendar pa Študentski zbor kot najvišje predstavniško telo ŠOU v Ljubljani še vedno ostaja tako vsebinski kot strateški odločevalec in pomembna varovalka pri nadziranju dela direktorja. Prav tako pa študentski zbor ŠOU v Ljubljani sprejema finančni načrt, ki omejuje poslovanje direktorja. 

 

Na 1. branju novega Statuta ŠOU v Ljubljani je bilo predlagano, da se vanj zapiše, da je ŠOU v Ljubljani pravna oseba zasebnega prava. Vendar pa je bil na današnjem 2. branju podan  amandma s strani vodje poslanske skupine Modro za študente, naj se v Statut namesto tega zapiše, da je ŠOU v Ljubljani pravna oseba ‘sui generis’ s pravicami in obveznostmi, ki jih določajo Zakon o skupnosti študentov, Študentska ustava in drugi zakoni. Predlagatelj amandmaja je pojasnil, da bi ŠOU v Ljubljani sicer morala spadati na zasebnopravno področje zaradi kriterijev, ki v pravni teoriji pomagajo razvrščati pravne osebe, ter na podlagi 70. člena Študentske ustave. Vendar pa se v zvezi z dostopom do informacij javnega značaja študentska organizacija ravna po Zakonu o dostopu do informacij javnega značaja, zato ne more biti razvrščena med tipske oblike za razvrstitev pravnih oseb, kot jih pozna pravni red. Tako je ŠOU v Ljubljani unikatna pravna oseba oz. pravna oseba ‘sui generis’, kar se je uskladilo tudi s posodobitvijo Statuta. Študentski poslanci so sprejeli tudi Navodila o izvajanju posredovanja informacij javnega značaja, ki definirajo način dostopa do informacij javnega značaja. V njih je vključen tudi cenik posameznih storitev, s katerim se želi zagotoviti visoka raven kvalitete opravljenih storitev, kar je splošna praksa vseh pravnih oseb, ki so zavezane k posredovanju informacij javnega značaja. 

 

Ostale spremembe stremijo k stabilizaciji financiranja celotne družine ŠOU v Ljubljani. Tako se v Pravilniku o finančnem načrtu dodajajo minimalne vrednosti deleža letnega proračuna, ki ga morajo prejeti posamezni zavodi oz. člani ŠOU družine. S tem se želi zavodom in drugim članom ŠOU družine olajšati načrtovanje fiskalnega leta. Za nekatere postavke, kot so Fundacija Študentski tolar, proračunska rezerva, plače zaposlenih in financiranje študentskih organizacij visokošolskih zavodov, je sicer že po trenutni ureditvi opredeljena minimalna vrednost deleža letnega proračuna, predlagane spremembe pa k temu dodajajo še zavode ŠOU v Ljubljani. 

 

Študentski zbor je omenjene spremembe aktov in pravilnikov potrdil s 36 glasovi ZA in petimi proti.