Nahajate se tukaj

Študentski boni

Ljubljana, 04/04/2018 - 20:15
rsz_1ali_ves_studentski_boni-01.jpg

Zgodba o študentski prehrani je še ena izmed pozitivnih zgodb, s katerimi je ŠOU  v Ljubljani izboljšal položaj študentov.

Pred uvedbo študentskih bonov so študenti še v bivši Jugoslaviji prejemali denar za prehrano, kar pa so kaj hitro ukinili. V letu 1985 so študenti pričeli prejemati bone za cenejše obroke za 25 delovnih dni, kasneje pa so gostinci nekaj let bone izdajali sami. Šele po letu 1998 se je začel drugačen sistem študentske prehrane, ko so bone prevzeli na zavodu za zaposlovanje in jih tudi bolj nadzirali. V letu 2001 so z uvedbo bonov s črtno kodo preprečili ponarejanje ter poostrili nadzor nad izvajanjem subvencionirane prehrane. Tako so nadzor prevzele študentske organizacije skupaj z Ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve.

Leta 2002 je v veljavo stopil Zakon o subvencionirani študentski prehrani, ki je dokončno uredil celotno področje. Leta 2010 pa se je vzporedno s tehnološkim napredkom prenovil tudi sistem subvencionirane prehrane in tako se je uvedla uporaba mobilnega telefona kot vmesnika za unovčevanje subvencij.

Zadnja sprememba v študentski prehrani pa se je zgodila v novembru 2017, ko se je  koriščenje študentskih bonov podaljšalo do 21. ure.