Nahajate se tukaj

Študenti na mladinski izmenjavi na Poljskem debatirali o pristranskem poročanju v medijih

Ljubljana, 31/08/2017 - 13:00
img_20170830_173745_0.png

Prejšnji teden je na severu Poljske v mestecu Puck potekala mladinska izmenjava, ki se je dotaknila peroče teme pristranskega in napačnega poročanja medijev.  Skupinama Poljakov in Slovakov se je pridružilo tudi petnajst Slovencev, ki so imeli priložnost skozi celoten teden pobližje spoznati delovanje medijev v državah sovrstnikov in njihovo morebitno pristranskost.

Tekom dni so se soočili s tematikami kot so oblike manipulicaje v medijih, uporaba informacij kot orožje, kako kritično gledati na objavljene članke in kako prepoznati katere informacije v njih so pravilne. Sami so sovrstnikom predstavili manipulacijo v oglasih ter možne načine kraje podatkov preko interneta in kako se najbolje zaščititi pred krajo identitete. V zadnjih dneh izmenjave so znotraj skupin ustvarili tudi brošure, ki so zajemale vso pridobljeno znanje in jih razdelili med mlade. To so storili z namenom po boljši informiranosti mladih in z željo po spodbuditvi kritičnega razmišljanja ter razločevanju med kvalitetnimi in pristranskimi novicami.

Peti dan izmenjave so udeleženci preživeli v Gdyniji, kjer so obiskali Thomson Reuters - agencijo, ki se ukvarja s posredovanjem novic širom sveta. Tam so jih sprejeli odprtih rok in jim predstavili njihovo delovanje. Izvedeli so, kako se novice širijo po svetu, jim predstavili urejanje dobljenih fotografij, pisanje transkriptov in posredovanje teh novic medijskim hišam.

Kljub natrpanem urniku z delavnicami razporejenimi skozi dopoldne in popoldne, pa so študenti imeli dovolj časa, da so si ogledali tudi prelep Gdansk in se z vlakom odpeljali v mesto Hel. V poznih urah  so uživali še v slovaškem in poljskem kulturnem večeru, kjer so ob njihovi tradicionalni hrani in pijači plesali na tujo glasbo.

Skozi teden so se spletla številna prijateljstva in nastale fotografije bodo študente za vedno spominjale na prelep čas, ki so ga preživeli v Pucku. Nad  izmenjavo je bila navdušena celotna skupina in mnogi že komaj čakajo, da se bodo ponovno podali na pot.