Nahajate se tukaj

Šou v Ljubljani ostro obsoja fizično obračunavanje na študentskih volitvah na filozofski fakulteti

Ljubljana, 19/10/2016 - 21:15
genericsou_3.png

Ljubljana, 19. oktober 2016 - Danes v Ljubljani že drugi dan potekajo volitve za študentske predstavnike v ŠOU v Ljubljani in Študentske organizacije visokošolskih zavodov (ŠOVZ). Med izvajanjem volilne kampanje na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani (FF UL) pa je danes dopoldne prišlo celo do fizičnega obračunavanja, kjer je morala posredovati tudi policija. ŠOU v Ljubljani tovrstno dogajanje ostro obsoja. Vse kandidate pozivamo, da svojo volilno kampanjo izvajajo v skladu s Pravilnikom o volilni kampanji ŠOU v Ljubljani, zakonodajo ter etičnimi standardi.

V Študentsko organizacijo Filozofske fakultete na letošnjih študentskih volitvah kandidirata dve ekipi, in sicer Filoface in Združena lista študentskih društev (ZLŠD). S Filozofske fakultete smo danes dopoldne prejeli informacije o posredovanju policije med dvema članoma nasprotnih ekip, ki kandidirata na letošnjih študentskih volitvah. Prišlo naj bi namreč do fizičnega obračunavanja nad enim izmed študentov, ki je pomagal ekipi Filofac, s strani zaposlenega na fakulteti Tiborja Rutarja, ki pri kampanji pomaga ZLŠD. Od prič na terenu smo pridobili tudi informacije, da bi naj šlo za partnerja Marike Grubar, kandidatke za študentsko poslanko na listi ZLŠD.

Po pričevanju študentov Filozofske fakultete bi naj Tibor Rutar želel kljub njegovemu nasprotovanju s telefonom fotografirati študenta, ki se je pred vsiljenim fotografiranjem branil z zamahom roke. Pri tem je zaposlenemu iz rok zbil telefon, nakar se je začelo fizično obračunavanje nad študentom in dušenje. Na kraj dogodka je bila poklicana tudi policija.

Že od začetka izvajanja volilne kampanje na Filozofski fakulteti je Volilna komisija ŠOU v Ljubljani opozorila na več kršitev, ob tem pa se je na fakulteti tudi osebno zglasila. ZLŠD namreč ni prijavila izvajanja volilne kampanje pravočasno, kakor to narekuje 5. odstavek 3. člena Pravilnika o volilni kampanji ŠOU v Ljubljani, zato so bili njihovi predstavniki pretekli ponedeljek opozorjeni, da se jim dovoljenje za izvajanje kampanje prične šele z včerajšnjim dnem. Volilna komisija ŠOU v Ljubljani je v zvezi z nastalo situacijo komunicirala tudi s Službo za pravno-upravne zadeve Filozofske fakultete UL, pri čemer je opazila, da prihaja do izrazito neenakopravne obravnave list kandidatov s strani vodstva fakultete. Po prejemu odredbe za zavrnitev je ZLŠD sicer prenehala z izvajanjem svoje kampanje, vendar je takoj zatem vodstvo fakultete pričelo z izvajanjem pritiska nad Volilno komisijo, naj relevantne akte razlaga na način, da bi bili v korist ZLŠD. Poleg tega je po opažanju Volilne komisije Služba za pravno-upravne zadeve FF UL nudila pravno svetovanje ZLŠD, medtem ko je ovirala njihovo konkurenco, predvsem kar se tiče informacij glede dovoljenj oz. soglasij za plakatiranje in izvajanje volilne kampanje.   

Pristranskost vodstva FF UL se kaže tudi v odnosu prodekanje študentke Sabine Leben, ki proti pravilnikom fakultete odkrito favorizira ZLŠD, v svojih prostorih nudi možnost skladiščenja promocijskih materialov ZLŠD, ne pa tudi njihovi konkurenci. Kot članica vodstva fakultete se je zglasila tudi na sestanku pri komisiji v zvezi z zavrnitvijo kandidatur ob njihovem odpiranju, kjer je odkrito zagovarjala stališče ZLŠD. Problematiko vmešavanja vodstva fakultete v študentske volitve v avtonomno študentsko organizacijo je včeraj obravnaval tudi Senat Univerze v Ljubljani.

Na ŠOU v Ljubljani omenjeno dogajanje ostro obsojamo, saj menimo, da fizično nasilje ni in ne more sprejemljivo! Poleg tega nasprotujemo vmešavanju vodstva in zaposlenih na fakulteti v avtonomno študentsko organizacijo, ki mora skrbeti za zagotavljanje enakopravnih pogojev za izvajanje volilne kampanje. Vse vpletene v incident na Filozofski fakulteti pozivamo, da izvajanje volilne kampanje nadaljujejo v skladu s Pravilnikom o volilni kampanji ŠOU v Ljubljani, zakonodajo ter etičnimi standardi.

KONTAKT: Maja Burja, resor za komuniciranje in razvoj ŠOU v Ljubljani, maja.burja@sou-lj.si