Nahajate se tukaj

ŠOU V LJUBLJANI IMA NOVO PREDSEDNICO MUBINO VRTAGIĆ

Ljubljana, 27/02/2019 - 20:00
received_2093154937426820_1.jpeg
received_2044223379208078.jpeg

Na današnji seji Študentskega zbora Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (ŠOU v Ljubljani) je bila izvoljena nova predsednica Mubina Vrtagić, absolventka mednarodnih odnosov na Fakulteti za družbene vede. Na mestu predsednika je nasledila Klemna Perana, ki je prevzel funkcijo predsednika Študentske organizacije Slovenije (ŠOS).

V sredo, 20. februarja 2019, je na Fakulteti za družbene vede potekala 33. seja Skupščine Študentske organizacije Slovenije (ŠOS). Na njej je bil za enoletni mandat izvoljen Klemen Peran, dosedanji predsednik ŠOU v Ljubljani. Funkcija predsednika Študentske organizacije Slovenije je zelo zahtevna in pomembna, hkrati pa tudi nezdružljiva s funkcijo predsednika ŠOU v Ljubljani, zato je Klemen Peran predčasno zaključil mandat predsedovanja ŠOU v Ljubljani. Tako je bila v skladu s pravili, zapisanimi v Statutu ŠOU v Ljubljani, predlagana nova predsednica Mubina Vrtagić, absolventka Mednarodnih odnosov na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani, ki je v študentskem organiziranju aktivna že vrsto let. Ob odhodu predsednika ŠOU v Ljubljani pa je razpadlo tudi dosedanje predsedstvo (torej vodje resorjev in drugi član ŠOU LJ v predsedstvu ŠOS).

Tako je Študentski zbor danes, v sredo, 27. 2. 2019, sklical 6. redno sejo, na kateri so poslanci volili novo predsednico, člane predsedstva in drugega člana ŠOU v Ljubljani v predsedstvu ŠOS. Nova predsednica je sprejela odločitev, da bo za svoj mandat ohranila obstoječo ekipo vodij resorjev takšno, kot je bila izvoljena v novembru 2018, saj želi nadaljevati in izpeljati cilje, ki si jih je predsedstvo zadalo ob začetku mandata.

Za predsednico je bila na seji Študentskega zbora izvoljena Mubina Vrtagić, za drugega člana ŠOU v Ljubljani v predsedstvu ŠOS pa Kristjan Kos. Na mesta vodij resorjev pa so bili ponovno izvoljeni Blaž Plazar (Resor za študijsko problematiko), Mitja Zorič (Resor za mednarodno sodelovanje), Kristjan Runovc (Resor za socialo in zdravstvo), Jakob Jež (Resor za komuniciranje in razvoj), Tilen Vodeb Žmavc (Resor za obštudijske dejavnosti) in Tim Mišič (Resor za študentske organizacije visokošolskih zavodov).

Mubina Vrtagić je absolventka programa Mednarodni odnosi na Fakulteti za družbene vede. Rojena je bila 16. maja 1995 v Tuzli v Bosni in Hercegovini, kjer je tudi preživela prvih 11 let svojega življenja in končala prve štiri razrede osnovne šole. Kasneje se je z družino preselila v Slovenijo, kjer je nadaljevala šolanje v osnovni in kasneje v srednji šoli v Celju, leta 2014 pa se je vpisala na Fakulteto za družbene vede (FDV).

Z delovanjem na področju študentskega udejstvovanja ima Mubina že vrsto izkušenj. Začela je z delovanjem v tutorskem sistemu, tako za študente svoje smeri kot tudi za tuje študente. Kot študentka dobro pozna študentsko problematiko, tutorstvo pa ji je prineslo še poglobljen vpogled v težave ostalih študentov in v možne izboljšave ter spremembe našega visokošolskega sistema, kar jo je spodbudilo k aktivnem sodelovanju v študentskem organiziranju.  

Na FDV je bila v kasnejših letih podpredsednica Študentske organizacije in predsednica Študentskega kluba FDV, kjer je izpeljala mnogo izobraževalnih dogodkov. S ŠOU v Ljubljani se je pobližje spoznala najprej kot poslanka v Študentskem zboru v mandatu 2016-18, potem z delom na Resorju za komuniciranje in razvoj ter kasneje v administraciji predsedstva. Pri tem je tesno sodelovala s tedanjim predsednikom Klemnom Peranom in nabrala veliko izkušenj iz različnih področij študentskega organiziranja. Novembra leta 2018 pa je bila izvoljena za drugo članico ŠOU v Ljubljani v predsedstvu ŠOS, kjer je skrbela za področje visokega šolstva in izobraževanja.

Tudi Klemen Peran je povedal, da je prepričan, da bo Mubina novo funkcijo opravljala korektno in da ji popolnoma zaupa. »Vesel sem, da bo vodenje naše Študentske organizacije Univerze v Ljubljani prevzela moja večletna sodelavka in kolegica Mubina Vrtagić. Organizacijo ji zapuščam v dobri kondiciji, s sprejetim proračunom in jasnimi vsebinskimi usmeritvami za delo vnaprej. Verjamem, da bo Mubina ŠOU v Ljubljani vodila modro in ga popeljala novim zmagam naproti, hkrati pa se vsem dosedanjim sodelavkam in sodelavcem zahvaljujem za tvorno sodelovanje in za vse uspehe, ki smo jih v zadnjih letih skupaj doživeli.«

Ob izvolitvi na funkcijo Mubina Vrtagić pravi, da se zaveda, da  funkcija predsednice ŠOU v Ljubljani prinese veliko odgovornost, saj je ŠOU v Ljubljani največja entiteta znotraj Študentske organizacije Slovenije, ki zastopa interese več kot 40.000 študentov Univerze v Ljubljani, ki so si med seboj različni a se hkrati spopadajo s podobnimi izzivi. »ŠOU v Ljubljani je živa organizacija, ki se bo v primeru takih ali drugačnih sprememb vedno znova prilagajala in poskušala zasledovati svoje bistvo - delo za študentke in študente. Želim si nadaljevati pisanje uspešne zgodbe na naši organizaciji, ohranjati dobre prakse in ustvarjati nove.«