Nahajate se tukaj

Skupaj smo podirali ovire in odpirali vrata v svet enake dostopnosti za vse

Ljubljana, 27/10/2016 - 18:00
img_9667_0.jpg

V sredo, 26. 10. je na Študentskem kampusu v Ljubljani potekal celodnevni dogodek Dostopna univerza. Tekom dopoldneva so se odvijala predavanja na temo različnih vidikov težav, ovir in problematik, s katerimi se srečujejo študenti, soočeni z različnimi oblikami invalidnosti.

Na uradnem delu je vloge ŠOS na področju sociale in vključevanja študentov invalidov predstavila Petra Dermota iz Zveze Škis, ki je tudi članica odbora za socialo na ŠOS. Z besedo je nadaljevala Andreja Turman, predstavnica Ekonomske fakultete, ki je govorila o podpori študentov s posebnimi potrebami na Ekonomski fakulteti in tako predstavila primer dobre prakse. Podporo študentom invalidom na Univerzi v Ljubljani je predstavil Hotimir Tivadar, predsednik Komisije za študente s posebnimi potrebami na UL. Po odmoru je sledila predstavitev tutorstva kot obilka podpore študentom invalidom, ki jo je predstavila Kristina Sraka, koordinatorka za študente s posebnimi potrebami na Filozofski fakulteti. Igor Brlek kot predstavnik Študentskih domov v Ljubljani je predaval o primerni nastanitvi in bivanju. Maja Dizdarevič, predstavnica Kariernega centra UL, pa je spregovorila o kariernemu razvoju invalidov. Programski del se je zaključil z okroglo mizo na temo: Študenti invalidi nekoč in danes, kjer so sodelovali predstavniki DŠIS, ŠOU v Ljubljani, MOL, UL in MDDSZEM.

Tekom dneva je potekal tudi dobrodelni srečelov, kjer smo s pomočjo udeležencev zbrali kar 120 eur, ki bodo pripomogli k nakupu opreme kombija za študente invalide. K temu znesku pa je ŠOU v Ljubljani dodal še bon v vrednosti 500 eur, ki je bil na dogodku predan osebno v roke predsednika Društva študentov invalidov Slovenije.

Dan smo prijetno zaključili s skupino Praznovalci, ki nas je v Pizzeriji Kampus razvajala z ritmi yugo-rocka, slovenskih in tujih rock in pop uspešnic, slovenskih popevk ter novejših radijskih hitov.

Darila za srečelov so prispevali: Študentska organizacija Slovenije, Študentski kampus, Zavod ŠOLT, Radio Študent, Univerza v Ljubljani, Zveza ŠKIS, HARIBO, Kuponko Si, SNG DRAMA, Hostel Celica, Beletrina, Collegium, Cockta, Red Bull, Tribuna in ŠOU šport.

Torej hvala vsem udeležencem in gostom dogodka, da ste z nami podirali ovire in odpirali vrata v svet enake dostopnosti za vse.