Nahajate se tukaj

RAZISKAVA O DUŠEVNEM ZDRAVJU IN KVALITETI ŠTUDIJA

Ljubljana, 21/03/2022 - 18:30
genericsou_3.png

POVZETEK RAZISKAVE O DUŠEVNEM ZDRAVJU IN KVALITETI ŠTUDIJA

Na Študentski organizaciji Univerze v Ljubljani (ŠOU) smo v letošnjem študijskem letu (2021/2022) izvedli raziskavo, s katero smo preverili stanje na področju problematike duševnega zdravja med študenti ter pridobili mnenje o kakovosti visokošolskega izobraževanja v tekočem študijskem letu.

Ugotavljamo, da so študenti članic Univerze v Ljubljani (UL) po prevladujočem mnenju zadovoljni s kvaliteto študijskih programov. Menijo, da se je zaradi nizke agilnosti članic znižala kvaliteta študija v času epidemije koronavirusa (SARS-CoV-2). Od takrat so članice z različnimi adaptacijami in konkretnejšim uvajanjem digitalnih orodij ustrezno reagirale na dane razmere. Za zagotavljanje višje in globalne konkurenčne stopnje kakovosti visokega šolstva je potrebno nadaljnjo aktivno in dosledno prizadevanje vseh pristojnih zunanjih deležnikov, članic, države in navsezadnje tudi študentov, ki predstavljajo pomemben del akademske skupnosti.

Prepoznavamo, da se prisotnost duševnih stisk pri študentih v zadnjih letih znatno veča, saj je študentska populacija vedno bolj obremenjena z negativnimi življenjskimi izkušnjami. Z globoko zaskrbljenostjo ugotavljamo, da  v aktualnem študijskem letu približno 77% študentov vsaj občasno doživlja simptome tesnobe in približno 47% udeležencev vsaj občasno doživlja simptome depresije. Duševne motnje imajo velikokrat dolgoročne posledice, zato je zelo pomembno, da si študenti, ki se z njimi soočajo, najdejo ustrezno pomoč. Pomembno je, da se z implementacijo različnih ustreznih mehanizmov ozaveščanja in sodelovanja z deležniki osredotočimo na preventivno preprečevanje nastanka različnih duševnih motenj in razbijanje socialne stigme, povezane s težavami v duševnem zdravju. Močno izpostavljamo pomembnost skupne odgovornost tako države kot akademske skupnosti, da študentom, ki se soočajo z duševnimi težavami, priskrbimo ustrezno pomoč.