Nahajate se tukaj

Odziv ŠOU na izjavo predsednika SNS in poslanca Državnega zbora Zmaga Jelinčiča

Ljubljana, 29/06/2020 - 14:45
genericsou_3.png

"Vsak kur*ev študent je dobil 150 evrov, kar tako." (Zmago Jelinčič, predsednik SNS in poslanec Državnega zbora Republike Slovenije)

Na Študentski organizaciji Univerze v Ljubljani se pridružujemo odzivu Študentske organizacije Slovenije na nedavno izjavo poslanca Državnega zbora RS. Kar je omenjeni dejal, je nesprejemljivo in žaljivo do vseh, ki so bili zaradi prizadeti epidemije Covid-19. Posebej močno pa obsojamo takšno govorjenje o študentih, saj jih je ogromno zaradi posledic epidemije utrpelo izpad dohodka iz študentskega dela, ki za marsikoga predstavlja glavni vir preživetja. Žal enkratni solidarnostni dodatek marsikomu ni zadostil niti za kritje osnovnih življenjskih stroškov, zato so takšne izjave popolnona neutemeljene.  

Mubina Vrtagić, predsednica ŠOU: 

“Naprej moram povedati, da je težko razumeti takšen obseg sovraštva in primitivnosti v enem pogovoru. Žalostno je, da nekateri projecirajo lastne frustracije in jezo na druge ter se niti za trenutek ne želijo postaviti v tujo kožo in mogoče pogledati stvari iz različnih perspektiv. 

Študentje smo del akademske skupnosti, nosilci naprednih idej in si zaslužimo vsaj malo spoštovanja, če ne še kaj več.

V svojem imenu in v imenu celotne Študentske organizacije Univerze v Ljubljani močno obsojam takšen način komuniciranja in razmišljanja o študentkah in študentih. Mogoče bi se celo opravičila, da smo bili upravičeni do davkoplačevalskega denarja, ker očitno samo nekatere osebe v tej državi delajo, služijo in plačujejo davke. Študenti? Kako si sploh upamo poleg študija opravljati študentsko delo in še prositi za nadomestilo za izpad dohodka? Res smo predrzni.”