Nahajate se tukaj

Odziv predsednika ŠOU v zvezi z vdorom na območje Študentskega kampusa

Ljubljana, 29/05/2021 - 12:15
genericsou_3.png

Drage študentke, študentje in druga zainteresirana javnost,

 

ena izmed državljanskih ustavnih pravic je, da državljani protestiramo in s tem izražamo svoje neodobravanje in nezadovoljstvo nad delom oblasti. Vendar to, kar se je včeraj, 28. maja, zgodilo pred in znotraj poslopja Študentskega kampusa presega vse meje zdravega razuma in zahteva najostrejšo obsodbo. Nasilnega uničevanja javne lastnine si ne sme dovoliti nihče, saj je to zavržno dejanje in dejstvo, da so posamezniki, nekateri med njimi sodelavci redakcije študentske radijske postaje, uničevali lastnino na kampusu in na silo vdrli v poslopje, bi moralo skrbeti vse nas. Nedopustno je, da so nič hudega sluteči sodelavci in sodelavke več resorjev ŠOU v Ljubljani prejemali verbalne grožnje z nasiljem. Policiji – kateri smo že naznanili sum kaznivega dejanja – se iskreno zahvaljujem za hiter odziv in prihod na Študentski kampus, ki je preprečila nadaljnjo nasilje prestopnikov.

Poleg tega želim poudariti dejstvo, da so k uničevanju Študentskega kampusa in nasilju spodbujali posamezniki, ki so sodelavci Radia Študent. Med drugimi Hana Radilović, urednica univerzitetne redakcije, ki redno poroča o temah, povezanih s Študentsko organizacijo Univerze v Ljubljani, kar predstavlja resen konflikt interesov. Zaradi včerajšnjega dogajanja, ki je v resnici le vrh ledene gore večmesečnih osebnih diskreditacij in nadlegovanja sodelavcev ŠOU, vodstvu Radia Študent sporočam, da navkljub stalnemu izgovarjanju na svobodo izražanja njihovih sodelavcev, tudi oni nosijo pomemben del odgovornosti za včerajšnje dogajanje.

Ker je več kot očitno delovanje novinarjev na Radiu študent del osebne vendete proti ŠOU in meni osebno, vodstvu radia sporočam, da z današnjim dnem prekinjam vsakršno sodelovanje, kot tudi odgovarjanje na novinarska vprašanja s strani posameznikov, ki v svojem prostem času uničujejo lastnino ŠOU, spodbujajo k nasilju ter ustrahujejo študentke in študente, ki delajo na naši skupni organizaciji. Glede prihodnjih korakov se bom še posvetoval z vsemi deležniki znotraj organizacije, tudi poslanskimi skupinami, vodstvu pa predlagam, da resno razmisli o nadaljnjem sodelovanju s sodelavci, ki izvajajo in spodbujajo nasilje.

Klemen Petek, predsednik ŠOU v Ljubljani