Nahajate se tukaj

Novo študijsko leto

Ljubljana, 30/09/2020 - 19:45
1_0.png

Z jutrišnjim dnem se za brucke in bruce pričenja novo življenjsko obdobje. Da bo prilagoditev na novo okolje za prihajajoče bruce gladka in hitra, v nadaljevanju najdete 10 najpogosteje zastavljenih vprašanj.

1. Na koga se lahko obrnem v primeru težav oziroma nejasnosti?
Večina fakultet ima vzpostavljen tutorski sistem, kar pomeni da ti je za vprašanja vedno na voljo nekdo iz študentskih vrst. Vsa vprašanja lahko tudi nasloviš na študentski svet svoje fakultete. Poleg fakultet, tutorjev in študentskega sveta, pa vam je vedno na voljo ŠOU info mail oziroma ŠOU informativna linija v času uradnih ur, kot tudi Študentska svetovalnica ki poskrbi za vsa pravna vprašanja povezana s študijem, vprašanja v zvezi z študijem v tujini in tudi nudi vsesplošno pomoč študentom v stiski.

2. Kako bodo letos potekala predavanja?
Vsaka fakulteta ima pripravljene scenarije glede na različne razmere. Cilj vseh je, da bi pouk v čim večji meri potekal v živo, vendar ob upoštevanju varnostnih smernic NIJZ. Glede izvajanja pouka na tvoji fakulteti se pozanimaj v spletnem referatu ali izberi katero izmed možnosti pri prejšnjem odgovoru.

3. Kako bodo letos potekali izpiti?
Želja je, da bi študentje imeli možnost predmet opraviti s sprotnim delom (kolokviji, druge oblike preverjanja znanja), vendar se bo lahko vsak nosilec predmeta sam odločil, kako bodo študentje pridobili oceno pri njegovem predmetu.

4. Kolikokrat lahko opravljam posamezen izpit?
Vsak izpit lahko opravljaš petkrat, pri čemer so prvi trije roki brezplačni, četrtega in petega pa je potrebno plačati. Poleg tega je potrebno za peti (komisijski) rok vložiti posebno prošnjo.

5. Če mi izbrana fakulteta ni všeč, se lahko na začetku šolskega leta prepišem na drugo?
Ne. Priporočeno pa je, da se do 15. 10. izpišeš, saj se potem šteje, kot da nikoli nisi bil vpisan. Na ta način lahko še vedno izkoristiš svoj bonus.

6. Ali se lahko udeležim izmenjave?
Na splošno je izmenjava namenjena vsem študentom UL, pri čemer moraš zaključiti vsaj prvi letnik. Pripada ti eno šolsko leto Erasmus izmenjave na prvi in eno leto na drugi stopnji študija.

7. Ali naj na faksu zapiske delam na računalnik ali v zvezek?
To je popolnoma odvisno od vsakega posameznika. Najbolje, da preizkusiš oboje in vidiš, kaj ti bolj odgovarja.

8. Kje si lahko zagotovim bone in kako jih uporabljam?
Bone si lahko urediš na Kampusu (zraven Pivovarne Union), za kar potrebuješ potrdilo o vpisu oziroma študentsko izkaznico z veljavno nalepko in telefon. Ko imaš bone urejene, jih lahko uporabiš v katerikoli restavraciji, ki ponuja študentske ugodnosti.

9. Ali so počitnice tudi na fakulteti?
Študijski koledar UL vsako leto beleži tri počitniška obdobja: novoletne, prvomajske in poletne počitnice. O točnih terminih le-teh in če/kdaj jih tvoja fakulteta izvaja, se pozanimaj v spletnem referatu.

10. Na fakulteto prihajam sam, kako naj spoznam nove ljudi?
Priporočamo, da se vključiš v čim več društev. Ne le, da boš pridobil nova poznanstva, temveč boš pridobil tudi ogromno znanj, ki ti lahko kasneje v življenju koristijo. Prav tako se lahko obrneš na študente tutorje, ki so ti vedno na voljo.