Nahajate se tukaj

Mesec sociale in zdravstva: o stanovanjski in zaposlitveni problematiki mladih, zdravstveni oskrbi študentov ter kako po 26. letu

Ljubljana, 04/04/2016 - 12:45
12513731_1062701500437938_5125768303881583308_o.jpg

Ljubljana, 4. april 2016 – ŠOU v Ljubljani tudi letošnji april organizira Mesec sociale in zdravstva – tradicionalni projekt, katerega namen je opozarjati, izobraževati in aktivirate študente s pomočjo dobrodelnih, izobraževalnih in drugih dogodkov. Že danes, 4. aprila, ob 15. uri bo na Fakulteti za družbene vede potekala okrogla miza o socialnem statusu študentov po 26. letu, saj se ti spopadajo s skrbmi, kot so izguba pokojninske rente, pogodbe s skrbniki in sprememba zavarovanja. V sklopu Meseca sociale in zdravstva se bo odvilo osem različnih dogodkov, ki bodo obravnavali stanovanjsko problematiko mladih, zdravstveno oskrbo in zaposlitvene možnosti.

Prva okrogla miza z naslovom Enake možnosti vsem študentom! (a ne po 26. letu) bo potekala že danes ob 15. uri na Fakulteti za družbene vede (predavalnica 23). Gostje Tin Kampl (Mladinski svet Slovenije), Klemen Mesarec (vodja resorja za socialo in zdravstvo ŠOU v Ljubljani) in Matevž Kokol (Študentska organizacija Slovenije) bodo razpravljali o spremembah, ureditvah v tujini, alternativah trenutni ureditvi ter pregledali celoten proces, da študentje s čim manj zapleti vstopijo v 26. leto.

V torek, 12. aprila, ob 19. uri bo v sodelovanju s študenti Medicinske fakultete potekal dogodek Gaster Felix, na katerem bodo gostje govorili o osnovah zdrave prehrane, makrohranilih (ogljikovi hidrati, omega 3, nasičene in nenasičene maščobne kisline, beljakovine) in katera od njih so sploh zdrava. Na koncu bomo predstavili tudi primer jedilnika za študente, ki je praktičen, zdrav in hkrati tudi cenovno dosegljiv. Dogodek bo potekal v srednji predavalnici Medicinske fakultete.

12. in 13. aprila se bomo priključili študentski krvodajalski akciji Častim ½ litra!, kjer študentje vsako leto priskočimo na pomoč pri zapolnitvi zalog te za življenje nujno potrebne tekočine. Z akcijo marsikomu pomagamo povrniti zdravje ali celo rešiti življenje.

V ponedeljek, 18. aprila, bo na Študentskem kampusu potekala druga okrogla miza v sklopu Meseca sociale in zdravstva. Obravnavali bomo stanovanjske probleme vseh mladih: bivanje v času srednje šole, bivanjsko problematiko študentov in stanovanjsko problematiko mladih.

V sredo, 20. aprila, bo na Študentskem kampusu živahno, saj se tja seli tradicionalni Marihuana marš. Od 15. ure dalje bodo udeleženci lahko soustvarjali umetniške vsebine, prisluhnili predavanjem in okroglim mizam na temo prepovedanih drog, opozarjali na škodljive posledice prohibicije kot prevladujoče oblike regulative na omenjenem področju ter iskali alternativne policy rešitve. Dogodek je brezplačen. Od 20. ure dalje pa bodo ljubitelji glasbe prišli na svoj račun, saj bo na koncertnem prizorišču potekal še večerni del Marihuana marša s skupinami Elvis Jackson, Red Five Point Star, General Woo i Funksteri ter Borka & Woo-D.

Istega dne bo na Kongresnem trgu potekal dogodek Misli na srce – neprofitni, prostovoljni javnozdravstveni projekt, ki že vrsto let deluje pod okriljem Društva študentov medicine Slovenije. Ozaveščali bodo o problematiki srčno-žilnih bolezni, nevarnostih dejavnikov tveganja in možnosti preventive, saj so srčno-žilna obolenja poglavitni vzrok smrti v razvitem in razvijajočem se svetu ter tudi v Sloveniji. Projekt zastopa in predstavlja prednosti zdravega in vitalnega življenjskega sloga, spodbuja k zdravemu načinu prehranjevanja ter zdravi količini telesne aktivnosti, hkrati pa osvešča o nevarnostih, ki jih prinaša redno uživanje nezdrave hrane, alkoholnih pijač in kajenje.

Istega dne bo ob 17. uri na Študentskem kampusu potekala delavnica Zaposlitveni razgovor v teoriji in praksi (simulacija s kadrovico podjetja Coca-cola). V sodelovanju s Kariernimi centri bodo študentje spoznali zakonitosti pred, med in po razgovoru, se seznanili s selekcijskim postopkom, vrstami razgovorov in najpogostejšimi vprašanji. Istega dne bo na Medicinski fakulteti potekala zadnja okrogla miza Meseca sociale in zdravstva na temo problematike primarne zdravstvene oskrbe študentov Univerze v Ljubljani.

Več informacij o projektu najdete na www.sou-lj.si ali na https://www.facebook.com/events/1597047837286496/.

 

KONTAKT: Maja Burja, resor za komuniciranje in razvoj ŠOU v Ljubljani, 041 691 383