Nahajate se tukaj

Mednarodna mladinska izmenjava (Erasmus +) - Vstopnica do zdravega načina življenja

Ljubljana, 10/09/2018 - 11:00
fb_img_1536571237819_0.jpg

Med 1. in 8. septembrom je Fundacija Študentski tolar, ustanova ŠOU v Ljubljani v okviru mednarodne mladinske izmenjave (Erasmus +) gostila 26 mladih iz petih držav in sicer iz: Italije, Portugalske, Poljske, Grčije in Slovenije. Mladi, po večini z manj priložnostmi, so se udeležili intenzivnega neformalnega druženja in izobraževanja na temo zdravega preživljanja prostega časa in zdrave prehrane.

 

V okviru Erasmus + projekta, ki ga je Fundacija Študentski tolar prijavila na Zavod Movit kot nacionalno agencijo programa Erasmus +, je Fundacija Študentski tolar stkala partnerstvo z naslednjimi štirimi tujimi mladinskimi organizacijami: Youth center of Epirus (Grčija), Elios (Italija), Autonomia e Descoberta (Portugalska) in Youth Support Centre Foundation (Poljska).

Pri izvedbi programa so aktivno sodelovali še z naslednjimi domačimi organizacijami, katerim se zahvaljujejo za vso sodelovanje in pomoč: MKC Maribor, Hostel Pekarna, Združenje EPEKA so.p., ŠOU v Ljubljani, Fruštek, Slovensko odonatološko društvo, Društvo SAK, Mladinski center Romska postaja, Botanični vrt Univerze v Mariboru, Kampus so.p., Dijaški dom Lizike Jančar Maribor, Mariborsko Pohorje Pohor-JET, Arzenškov hram.

 

V spodnjem besedilu pa si lahko preberete, kako so si mladi medsebojno organizirali minuli teden:

 

Sobotno popoldne je bilo namenjeno prihodu udeležencev, prvemu spoznavanju udeležencev s projektom in njimi samimi, kratki delavnici o Erasmus+ programu in večernemu ogledu mesta.

Nedelja, 2. 9., je bila posvečena predvsem spoznavanju posameznih mladih udeležencev (predstavitev samega sebe s pomočjo gline), vsebine projekta ter predstavitvi petih partnerskih organizacij iz katerih so mladi in njihovi voditelji prišli. Popoldne pa so se že pomerili v igrah z žogo; v košarki, odbojki in nogometu. Sledil je prvi mednarodni večer, kjer so mladi iz Italije, Grčije in Poljske predstavili svoje države, kulinariko in kulturo.

V ponedeljek, 3. septembra, so obiskali botanični vrt, kjer so se spoznali z različnimi kulturnimi in drugimi užitnimi rastlinami, zelišči in posebnostmi botaničnega vrta, del pa je bil namenjen tudi živalim, ki jih v tovrstnem okolju lahko srečamo. Po popoldanskem športnem oddihu so mladi spoznali možnost samozaposlitve na področju zdrave prehrane in se pogovarjali o pomenu zajtrka ter si predstavili svoje nacionalne posebnosti pri tem najpomembnejšem obroku. Zvečer je po kratki športni aktivnosti in dnevni evalvaciji (ki je potekala vsak dan ob zaključku programa) sledil še drugi mednarodni večer, ki je bil tokrat namenjen Sloveniji in Portugalski.

Torek,  4. septembra, je bil v dopoldanskem delu namenjen urbanemu vrtičkarstvu, kjer so udeleženci  najprej spoznali možnosti lastnega vrta tudi v stanovanjskih soseskah in se seznanili s potrebami kulturnih rastlin in možnosti izgradnje tovrstnih vrtov. Za tem so prejeli nalogo, da naredijo svoje urbane vrtičke in sicer so v lesene gajbice posadili različna vrtnine in zelišča ter jih tudi okrasili. Posamezne rastline so pred tem morali še preučiti in se seznaniti z njihovo rabo v kulinariki. Popoldan je po predstavitvi rezultatov vrtičkarstva sledil tečaji salse, bachate in grških plesov, vsebinsko pa smo dan zaključili s predavanjem o prvi pomoči. Popoldanski program so v celoti izvedli posamezni mladi. Večer je bil namenjen športnim igram; ročnemu nogometu, biljardu, ping pongu, pikadu in športnim računalniškim igram.

V sredo, 5. 9., so se odpravili na pohod do Trikotne jase na Pohorju, ki je bil obogaten s predstavitvami posameznih živali in rastlin ter geološkimi posebnostmi, ki smo jih srečali med potjo. Najbolj vztrajni so se s Trikotne jase odpravili še do koče Luka pod Bellvijem, preostali pa so si ogledali tamkajšnji zeliščarski vrt in se seznanili s tamkajšnjimi opraševalci, ki so prav tako pomembni za obstoj urbanega vrta. Po pohorskem kosilu je sledil adrenalinski spust s sankami, pred tem pa še krajša delavnica o različnih hormonih, tudi teh, ki so aktivni med našim »športanjem«. Jutro pa so udeleženci sicer pričeli z delavnico o zdravi prehrani, v okviru katere so več izvedeli tudi o pomenu vitaminov in izvorih zdravih telesnih učinkovin. Delavnico so zaključili tekmovalno, z interaktivnim kvizom.

V četrtek, 6. septembra, so se po zajtrku odpravili na Mariborsko tržnico, kjer so udeleženci morali nakupiti domače izdelke za kasnejšo pripravo večerje s 3 hodnim menijem, pred tem pa tudi načrtovati nakup in meni. Ne glede na izbran meni so si udeleženci ogledali domače pridelke in lokalnim proizvajalcem predstavili svoje delo tekom minulih dni ter jih povprašali o rabi nekaterih njim neznanih vrtnin. Po tržnici so imeli čas za raziskovanje mesta Maribor na bolj sproščen in igriv način. Celotno popoldne pa je bilo namenjeno zaključku njihovega dne, ko so v skupinah pripravljali primer dobrega in zdravega kosila, obogatenega z lastnimi kulturnimi jedili. Tako so pripravili bučno juho, testenine carbonara, zelenjavno musako in čokoladni biskvit. Jedi so si morali tudi opisati, po prehranjevanju pa si medsebojno poročati o težavah in radostih celotnega dne.

Petek, 7. 9., je bil kot zadnji delovni dan po daljši jutranji telovadbi posvečen predvsem evalvaciji, pregledu začetnih strahov in pričakovanj, delavnici izgradnje Youthpassa in njegovem pomenu ter obujanju spominov na teden poln sklepanja novih prijateljstev, predvsem pa pridobivanja znanja o aktivnem preživljanju prostega časa in zdravi prehrani. Popoldne je potekalo tudi druženje »treh projektov«, ki so potekali na isti lokaciji, kjer so udeleženci predstavili rezultate svojega tedna z udeleženci in organizatorji projektov Delat grem! in Com'on Europe. Sledila je tudi predstavitev naših urbanih vrtov, ki smo jih predali MKC Maribor, ki bo odslej skrbel za izdelane štiri gredice.

Sobotno dopoldne so se še pod močnimi vtisi celega tedna udeleženci odpravili proti domu.