Nahajate se tukaj

Marihuana marš v podporo vloženima zakonoma za legalizacijo konoplje

Ljubljana, 28/02/2018 - 17:15
mm.png

 

SPOROČILO ZA JAVNOST

 

Marihuana marš v podporo vloženima zakonoma za legalizacijo konoplje

 

Ljubljana, 27. 2. 2018 - ŠOU v Ljubljani letos ponovno pripravlja tradicionalni shod Marihuana marš, ki bo potekal 20. 4. na Kongresnem trgu. Z mobilizacijo množice podpornikov in s polnim Kongresnim trgom želimo pokazati, da je javni interes za legalizacijo konoplje in družbene spremembe močan.

 

Marihuana marš je politični shod, ki ga organizira Študentska organizacija Univerze  v Ljubljani (ŠOU v Ljubljani) že od leta 2001. Letošnji cilj shoda je mobilizirati podpornike legalizacije konoplje in izvršiti pritisk na politične akterje ter nenazadnje prisiliti politične odločevalce, da se zakonski okvir konoplje končno premakne v bolj liberalno smer. Prohibicija konoplje ima več negativnih kot pozitivnih učinkov, tako na posameznika in družbo kot na javne finance. Prohibicija je zastarela ureditev in ne opravlja svoje funkcije, za namene katere je bila ustanovljena, zato je čas zrel za spremembe.

 

Želje so: legalizacija konoplje za uporabo v medicinske namene, ureditev pridelave in prodaje medicinske konoplje, ureditev pridelave in prodaje konoplje v rekreativne namene in ureditev prostega sajenja in samooskrbe. Premiki v to smer se vsekakor že dogajajo, zato Marihuana marš pozdravlja oba predloga zakona, ki sta ju v Državni zbor pred kratkim vložili SMC s podporo Piratske stranke ter SD.

 

Marihuana marš bo letos tradicionalno potekal 20. 4. na Kongresnem trgu, kjer se bo mobiliziralo množico podpornikov in s polnim trgom pokazalo, da javni interes obstaja in da ima ideja veliko družbeno težo. Na spletni strani Marihuana marš, bo grafično prikazana opredeljenost političnih strank do omenjenega problema. Tako bo na bolj organiziran način volivcem prikazano, kaj zastopajo stranke, ki se bodo borile za njihove glasove na letošnjih volitvah. Nadaljevala se bo tudi kampanja Izrazi svoj glas, namenjena informiranju in politični mobilizaciji. V sklopu te kampanje se spodbuja ljudi k izražanju svojega menja o problematiki konoplje pri nas. Poseben poziv tudi, k rešitvi in deljenju spletne ankete (dostopna na spletni strani Marihuana marš), namenjene raziskavi o uporabi konoplje v rekreativne in medicinske namene ter o odnosu javnosti do konoplje – kakšno ureditev ljudje podpirajo. Letos je pristop bolj revolucionaren, zaradi bližajočih se državnozborskih volitev. Marihuana marš opozarja na to problematiko že vrsto let in tu vidi priložnost za dolgo pričakovani korak naprej.

 

Ker prohibicija ustvarja več problemov, kot pa jih rešuje, zahtevamo liberalizacijo zakonskega področja prepovedanih drog, da se končno pridružimo ostalim razvitim državam 21. stoletja. Zato poseben poziv novinarjem, podpornikom in ostali javnosti, da stopijo skupaj in na parlamenratnih volitvah dosežejo spremembe.



 

KONTAKT: Gašper Sovdat (vodja projekta) - gasper.sovdat@gmail.com, 051 467 360

Kristina Zidar (PR) – kristina.zidar@sou-lj.si, 051 705 209