Nahajate se tukaj

FUNDACIJA ŠTUDENTSKI TOLAR TUDI V TEH DNEH V PODPORO ŠTUDENTOM V STISKI

Ljubljana, 02/04/2020 - 20:15
genericsou_3.png

2. april 2020 – Namen Fundacije Študentski tolar, ki deluje v okviru ŠOU v Ljubljani, je pomagati študentom v stiski in si prizadevati za izboljšanje socialnega položaja študentov. Ker je trenutna epidemija še bolj prizadela socialno najšibkejše študente in študente v stiski, smo na Fundaciji Študentski tolar pravkar razpisali dva programa – nepovratne denarne pomoči in brezplačno psihosocialno svetovanje.

Denarne pomoči so namenjene študentkam in študentom 29 članic ŠOU v Ljubljani, ki so zaradi epidemije najbolj utrpeli izgubo dohodka in so se zato znašli na položaju materialne ogroženosti. S pozivom želimo z denarnimi pomočmi v višini po 150 € petdesetim študentkam in študentom olajšati njihovo stisko, ki je nastala kot posledica te epidemije. Študentje se na poziv lahko prijavijo najkasneje do 16. aprila.

Brezplačno psihosocialno svetovanje pa je namenjeno vsem študentom ŠOU v Ljubljani do zapolnitve razpoložljivih terminov. Zaradi trenutnih razmer bodo ta individualna svetovanja potekala preko multimedijskih kanalov. Svetovanje se ne osredotoča le na duševne motnje, temveč tudi na reševanje človekovih vsakodnevnih osebnih težav, osebnostno rast posameznika ali posameznice in na njihovo pozitivno naravnanost.

Damjan Vinko, predsednik Fundacije Študentski tolar: »S programoma nepovratnih denarnih pomoči in brezplačnim psihosocialnim svetovanjem želimo prispevati k reševanju trenutnih socialnih ali drugih stisk študentov. Pri dodeljevanju denarnih pomoči se bosta kot glavni merili upoštevala trenutna stiska študentke ali študenta in izpad študentskega dela, ki sta nastali kot posledica epidemije koronavirusa, saj marsikomu tudi napovedana pomoč države ne bo zadostovala za preživetje. Namreč ogromno študentov se ob študiju preživlja s študentskim delom in zaradi epidemije so mnogi ostali brez tega svojega vira za preživetje. Brezplačno psihosocialno svetovanje svetujemo vsem študentkam in študentom, ki se trenutno počutijo v osebni ali socialni stiski, se spopadajo s strahovi ali tesnobo. Prav tako svetujemo pogovor z usposobljenim svetovalcem tistim z negativnimi in mračnimi mislimi, ko ne vidijo izhoda, in so se znašli v položaju, ki jih prekomerno obremenjuje. Ne smemo namreč pozabiti, da sta v teh dneh poleg fizičnega zdravja še kako pomembna tudi dobro psihično počutje in najmanj osnovna materialna preskrbljenost. Predvsem na slednjo se bomo osredotočali še z drugimi programi, ki jih pripravljamo za mesec maj.«

Podrobnejša navodila o obeh programih so objavljena na spletni strani www.studentski-tolar.si. Za več informacij se lahko študentje obrnejo na Fundacijo Študentski tolar, preko elektronskega naslova info@studentski-tolar.si.

KONTAKT: Fundacija Študentski tolar, ustanova ŠOU v Ljubljani info@studentski-tolar.si