Nahajate se tukaj

28. ZIMSKA UNIVERZIJADA URADNO ODPRTA

Ljubljana, 30/01/2017 - 14:00
20170129_wuni_jozak_2.jpg

Športniki so bili v soboto, 28. 1. 2017, sprejeti v univerzitetno vas z dvigom zastave in prižigom univerzijadnega ogenja. 28. univerzijada se je tudi uradno začela, kjer se bodo tudi naši športniki študentje pomerili na tekmovališču. Pričakujemo tudi že končni odločitvi v super veleslalomu in v moškem smučarskem teku na 10 kilometrov z individualnim štartom.

V soboto, 28. 1. 2017, je bila naša delegacija tudi uradno sprejeta v univerzitetno vas. Na krajši slovesnosti sta si vodja naše delegacije, Zvijezdan Mikić, in župan univerzitetne vasi izmenjala simbolični darili, sledil je dvig zastave ob zvokih univerzitetne himne Gaudeamus Igitur. Ta dan so si smučarji skakalci že ogledali skakalni center Sunkar, kjer se bodo na 95-metrski napravi merili s kolegi iz vsega sveta; njihova prva tekma bo v sredo, 1. 2. 2017.

Alpski smučarji so že preizkusili sneg v smučarskem središču Šimbulak, smučar tekač pa v tekaškem središču Altau. Še posebej slednji je bil zadovoljen s snežno podlago in jutrišnjim profilom trase proge za 10 kilometrsko preizkušnjo.

Sledile so priprave in odhod na otvoritveno slovesnost. Potekala je v areni Ice palace (Ledena plača, op. a.), ki stoji poleg univerzitetne vasi. Na otvoritveni slovesnosti so se predstavili vsi naši športniki in člani delegacije; bilo jih je 17. Predvsem sta manjkala umetnostna drsalka Daša Grm in deskar Peter Podlogar; prva pripotuje v Kazahstan jutri, slednji pa v skladu z urnikom tekmovanj šele 3. februarja. Zastavonoša je bila tokrat alpska smučarka Ana Zimšek. Simpatična Mozirjanka, ki se zimske univerzijade udeležuje drugič zapored, je bila za zastavonošo izbrana s strani strokovnega vodstva delegacije. Pooseblja univerzitetnega športnika; je marljiva in uspešna študentka, s srcem predana športu, ki ga spoštuje in v njem spodbuja pravičnost. S svojim pristopom pa je lahko tudi zgled mlajšim in ostalim.

Organizatorjem gredo vse pohvale, saj je bila prireditev izjemna. S programom so po besedah vodje mednarodnih tekmovanj SUSA, Marije Jozak, prekosili vse dosedanje univerzijade. Amu ni težko verjeti, saj so Kazahstanci z maso nastopajočih, svetlobnih, scenskih in drugih efektov poskrbeli za izjemen in nepozaben vtis vseh obiskovalcev, še posebej pa športnikov. Univerzijado pa je po prižiganju ognja in prebranih prisegah odprl predsednik Kazahstanske republike Nursultan Nazarbajev. Sledijo že prve končne odločitve, kjer se bodo za medalje borili tudi naši tekmovalci.

Odpravo so podprli naši podporniki: Študentska organizacija Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje RS, Fundacija za Šport ter medijska partnerja Val 202 in EkipaSN

Matija Rakun