Nahajate se tukaj

ŠOU v Ljubljani ostro obsoja nedavne dogodke na Filozofski fakulteti

Ljubljana, 20/10/2016 - 19:30
genericsou_3.png

Na včerajšnjih študentskih volitvah na Filozofski fakulteti UL je prišlo do nekaterih dogodkov, ki so eskalirali v današnjih obtožbah v zvezi s spolnim nadlegovanjem študentk. Na ŠOU v Ljubljani smo stališča, da je kakršen koli napad - fizični, spolni ali katere koli druge oblike - absolutno nedopusten in nima mesta na študentskih volitvah. Po podatkih Volilne komisije prijava omenjene kršitve ni bila podana volilnim inšpektorjem, zato na ŠOU v Ljubljani vse do danes nismo prejeli informacij v zvezi s tovrstnimi obtožbami.

Na Študentsko organizacijo Univerze v Ljubljani se po pomoč ni obrnilo nobeno dekle s Filozofske fakultete. ŠOU v Ljubljani bi v primeru prijave bil dolžan podati prijavo na policijo, saj gre pri spolnem nadlegovanju za kaznivo dejanje. Smo se pa v zvezi z včerajšnjim dogajanjem takoj obrnili policijo, ki nam je potrdila, da so obravnavali kršitev javnega reda in miru na javnem kraju, ne pa spolnega nadlegovanja. Kršitelju so policisti izdali plačilni nalog.

Po podatkih Volilne komisije so bili vse dni volilne kampanje na terenu prisotni volilni inšpektorji, dva do trije stalni, skupaj pa se je na Filozofski fakulteti menjalo šest različnih inšpektorjev. V zvezi z včerajšnjim dogodkom inšpektorji niso prejeli nobene prijave, prav tako na Filozofski fakulteti niso zaznali znakov kaznivega dejanja. Poleg inšpektorjev je bil na Filozofski fakulteti prisoten še avtonomen volilni odbor, ki ni del Volilne komisije; ta prav tako ni prejel nobene tovrstne pritožbe.

Na ŠOU v Ljubljani pa se je včeraj obrnilo več študentov Filozofske fakultete, ki so bili priča fizičnemu obračunu med zaposlenim in študentom. Po podatkih, ki smo jih prejeli s strani policije, je šlo za kršenje javnega reda in miru. Na podlagi informacij, ki smo jih prejeli s terena, smo se odločili odzvati, saj nobene vrste nasilje nima mesta na študentskih volitvah.

Na ŠOU v Ljubljani menimo, da je kakršen koli fizični napad na študente in študentke absolutno nedopusten ter ga ostro obsojamo. Volilna komisija ŠOU v Ljubljani je od Filozofske fakultete UL že zahtevala posnetke včerajšnjega dogajanja, da preveri, kaj se je v resnici dogajalo, ali obtožbe temeljijo predvsem na političnih interesih. Omenjene obtožbe so namreč zelo resne in v primeru, da se po ogledu videoposnetkov izkaže, da do nadlegovanja ni prišlo in da gre zgolj za izkoriščanje tako pereče problematike, kot je spolno nasilje nad ženskami, v politične namene, bo situacija na koncu najbolj škodila tistim ženskam, ki so bile resnično zlorabljene.

VK je tekom predvolilne kampanje na Filozofski fakulteti v Ljubljani že pred včerajšnjim dnem zabeležila več kršitev s strani obeh list kandidatov. Med drugim je prišo do kršitve s strani liste ZLŠD, ki je izvajala svojo kampanjo v nasprotju z Volilnim pravilnikom. V zvezi s kršitvami ZLŠD je Volilna komisija večkrat obvestila s pristojne in se na fakulteti tudi osebno zglasila. Vseh prejetih prijav na Filozofski fakulteti je bilo po podatkih Volilne komisije okoli 20, nanašale pa so se predvsem na vnos propagadnega materiala na volišče. Volilna komisija je v času volitev dobila prijavljenih okoli 50 kršitev, večinoma na fakultetah, kjer kandidira društvo Iskra (na Filozofski fakulteti in Fakulteti za matematiko in fiziko). Volilna komisija bo vse prijave obravnavala na naslednji redni seji, kjer bo sprejela tudi sklepe v zvezi z nadaljnjimi ukrepi.

V nekaterih medijih so se pojavile tudi informacije o tem, da bi naj na nekaterih volilnih enotah glasovali študentje z drugih fakultet. Omenjene informacije so napačne, saj morajo študentje za pridobitev glasovalne pravice imeti status na volilni enoti, ki jo preverja Volilni odbor. Na vseh voliščih so v ta namen prisotni volilni imeniki, ki jih sestavi Volilna komisija na podlagi potrjenih in ožigosanih podatkov, ki jih pridobi od vodstva posameznega visokošolskega ali višješolskega zavoda. Pred izdajo glasovnice posameznemu volivcu je Volilni odbor dolžan preveriti istovetnost volivcev. Volivec svojo istovetnost izkaže s študentsko izkaznico, osebnim dokumentom oz. potrdilom o vpisu.