Nahajate se tukaj

Na Marihuana maršu več tisoč mladih spoznavalo kulturo konoplje

Ljubljana, 21/04/2016 - 10:00
13002437_1230290420316191_5066892711929088185_o_0.jpg

Ljubljana, 21. april 2016 - Včeraj je na ljubljanskem Študentskem kampusu potekal 12. tradicionalni Marihuana marš, ki ga organizira ŠOU v Ljubljani, njegovi začetki pa segajo že v leto 2002. Letos je dogodek potekal v obliki festivala kulture konoplje, s katerim smo javnosti predstavljali pozitivne učinke legalizacije te rastline in razgaljali subkulture, ki so se razvile okoli nje. Festival je v celotnem času dogajanja med 15. uro in polnočjo obiskalo približno 4000 udeležencev, živahno pa je bilo tudi v Klubu K4, kjer je potekal After party Marihuana marš.

Na osrednjem popoldanskem delu je Kampus praktično pokal po šivih, mladi pa so zasedli vsak zeleni kotiček, ki so ga odkrili. Udeleženci festivala so se lahko na sejemskih stojnicah poučili o konoplji in njenih učinkih, preizkušali izdelke, povezane s konopljo in spoznavali različne subkulture, ki so se razvile okoli te rastline. Na primer, na Ujusansini stojnici so spoznavali surfersko kulturo in preizkusili svoje ravnotežje; na Ziggijevem zidu so izrazili svoj glas ZA legalizacijo tako, da so nanj nalepili popisane oziroma porisane papirčke za zvijanje; na stojnici Odbora za konopljo (OKO), ki ga sestavljajo nevladne organizacije, strokovnjaki in aktivisti s področja konoplje, so izvedeli več o tej zdravilni rastlini, ki je v družbi še vedno precej nerazumljena. Za glasbeno podlago je ves čas skrbel Dubtafari sound (DJ Ziggi).

V času festivala so potekala tudi tri predavanja, ki smo ga pripravili v sodelovanju z Odborom za konopljo. Na prvem predavanju O zeliščarstvu in represiji je Klemen Piber (Društvo SKSK) poudaril, da je konoplja izredno učinkovito zdravilo, vendar se je žal znanje o njej izgubilo, čeprav nas varuje že od vedno. Drugo predavanje je vodila Tanja Cvetrežnik (Hopla-konoplja), ki je osvetlila področje uporabe industrijske konoplje. S sabo je pripeljala še gostjo Leo, ki je dvakrat preživela raka na dojki. V procesu zdravljenja s kemoterapijo si je pomagala s konopljo, za katero pravi, da ji je “ta čudežna roža pomagala k izboljšanju življenja”. Na zadnjem iz serije predavanj je Gregor Zorn (civilna iniciativa Zbudimo.se), nutricionist in biolog, predstavil konopljo kot rastlino in vse možnosti njene uporabe. Konoplja je namreč rastlina, ki ima veliko zdravilnih učinkov ob primernem doziranju - med drugim zmanjšuje raven anksioznosti, število rakavih celic in pomaga pri nespečnosti. Predstavil je najprimernejšo uporabo konoplje: kako jo uživati, da deluje zdravilno ter kakšna je primerna doza, da dosežemo primerne rezultate.

Festival se je zaključil z večernim, bolj zabavnim koncertnim delom, ki je letošnje leto posebnost, saj je potekal v razširjeni obliki in z bolj zvenečimi imeni nastopajočih glasbenikov. Za uvod so obiskovalce ogreli trboveljčani Red Five Point Star, nadaljeval pa je hrvaški reper General Woo s Funksteri. Zvezde večera, primorci Elvis Jackson, so ogreli množico z mešanico vsem poznanih hitov in novih komadov z zadnje plošče. Za piko na i pa je festival zaključil reper Recycle Man, bolj poznan kot Ali En. Udeleženci so bili po zaključku vabljeni tudi na afterparty v Klub K4, ki se je prav tako napolnil do zadnjega kotička.

 

KONTAKT: Maja Burja, Resor za komuniciranje in razvoj, 041 691 383